Banken VS overtreffen prognoses
Grote Amerikaanse banken doorstaan de kredietcrisis vooralsnog beter dan verwacht. Vier van de vijf grootste banken van de Verenigde Staten hebben kwartaalcijfers gerapporteerd die verwachtingen van deskundigen aanzienlijk overtroffen. De meevallende resultaten voeden het optimisme onder beleggers dat het grootste leed op de financiële markten wellicht geleden is.
Wells Fargo opende de rij meevallende Amerikaanse bankresultaten vorige week woensdag met een nettowinst in het tweede kwartaal van 1,75 miljard dollar. Donderdag volgde JP Morgan Chase met een winst van 2 miljard dollar. Bank of America maakte maandag bekend onder de streep 3,4 miljard dollar te hebben overgehouden.De winst van de banken viel wel aanzienlijk lager uit dan een jaar eerder. Zo halveerde de winst van JP Morgan Chase ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2007. Bank of America zag de winst op jaarbasis met ruim 40 procent afnemen. Analisten hadden echter een veel grotere terugval van de winst voorspeld.
Citigroup presenteerde vrijdag een fors verlies van 2,5 miljard dollar. Toch was de ellende bij de grootste bank van de VS minder groot dan analisten hadden voorzien. Alleen het verlies van de bank Merrill Lynch van 4,7 miljard dollar was veel slechter dan de prognoses.
De meevallende resultaten van de Amerikaanse banken voeden het vertrouwen van beleggers dat de situatie op de financiële markten stabiliseert. „We zien hier een patroon. Analisten waren pessimistisch. Bijna elke bank heeft de verwachtingen overtroffen”, zei een Amerikaanse vermogensbeheerder.
Op de grote aandelenbeurzen zijn financiële fondsen de afgelopen week dan ook sterk in trek geweest. Ze waren de belangrijkste motor achter het bescheiden herstel van de toonaangevende indices. Ook op maandag stonden financiële aandelen zoals ING, Fortis en Aegon flink hoger in de AEX-index in Amsterdam.
Onzekerheid blijft er echter nog genoeg. Zo is onduidelijk hoe de toekomst eruitziet voor de grote Amerikaanse hypotheekverstrekkers Fannie Mae en Freddie Mac. Hun financiële gezondheid lijkt zodanig in gevaar dat de Amerikaanse overheid zich verplicht voelde reddingsmaatregelen voor te stellen.
Volgende maand presenteren de belangrijkste Nederlandse financiële instellingen hun resultaten over het tweede kwartaal en het eerste halfjaar van 2008. Dan zal blijken hoe hun gezondheid zich verhoudt tot de voorspellingen van analisten.