Binnenland

„Bouwstop centrale Maasvlakte erg duur”

Als de Raad van State de bouw van een kolencentrale op de Maasvlakte nu stillegt, kan dat tot verzakkingen van de fundering leiden. Het herstel kost miljoenen.

Van onze correspondent
22 July 2008 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 06:08
ROTTERDAM - Milieuorganisatie Greenpeace voert in 2006 actie tegen een nieuwe kolencentrale van stroomproducent E.ON. Foto ANP
ROTTERDAM - Milieuorganisatie Greenpeace voert in 2006 actie tegen een nieuwe kolencentrale van stroomproducent E.ON. Foto ANP

Dat zei de raadsvrouw van energiebedrijf E.ON maandag tijdens een spoedprocedure bij de Raad van State. Milieuorganisatie Greenpeace eiste onmiddellijke schorsing van de Natuurbeschermingswetvergunningen.Zonder die vergunningen mag de Maasvlaktecentrale niet gebouwd en in gebruik genomen worden. Greenpeace is fel tegen de centrale, omdat die nog meer broeikasgas CO2 in de atmosfeer brengt. Ook vreest de milieuorganisatie onaanvaardbare aantasting van het beschermde kust- en duingebied van Voorne.

De raadsvrouw van E.ON daarentegen zei dat het om een moderne kolencentrale gaat die per maand 100.000 ton CO(in2( minder uitstoot dan de oude Maasvlaktecentrale.

Staatsraad J. Bartel liet weten dat de Raad van State waarschijnlijk over twee maanden de definitieve bodemzaak gaat behandelden. Dan bekijkt de RvS of de centrale op die plek in gebruik mag worden genomen. Maandag bekeek de staatsraad alleen of de bouw van de centrale te veel overlast voor de natuurgebieden op zee en aan de kust oplevert.

„We zijn bezig met de funderingen. Als de bouw nu stilgelegd wordt, gaan ze verzakken en kunnen we opnieuw beginnen. In september beginnen we aan de schoorsteen. Die moet voor het begin van het stormseizoen klaar zijn, anders moeten we een jaar wachten”, zei een deskundige van E.ON.

Greenpeace vindt het onverantwoord de centrale af te bouwen. De organisatie acht de kans dat de centrale dan nog wordt afgebroken nihil. Greenpeace gaat ervan uit dat de centrale niet in gebruik mag worden genomen, omdat het gebouw te dicht op de beschermde kust staat. Uitspraak volgt binnen twee weken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer