Fortistopman vraagt vertrouwen klanten
De belangrijkste prioriteit van Fortistopman Herman Verwilst is het terugwinnen van het vertrouwen van de klanten en aandeelhouders van de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar.
Dat zei de nieuwe bestuursvoorzitter van Fortis in een paginagrote advertentie die afgelopen weekeinde in een aantal Nederlandse dagbladen verscheen.„Uw vertrouwen terugwinnen, dat is mijn eerste prioriteit als ceo van Fortis, evenals van mijn managementteam en al onze medewerkers. Ik weet dat zoiets tijd vraagt, maar ik verzeker u dat wij ons uiterste best zullen doen”, aldus Verwilst.
Volgens Verwilst is Fortis in het afgelopen jaar uitgegroeid tot een wereldwijd opererende onderneming, maar zijn de stevige fundamenten in de Benelux en een solide ondernemingsstrategie toch behouden gebleven.
Met de advertentie probeert Verwilst ongerustheid bij beleggers en klanten van Fortis weg te nemen. Het concern liet vorige maand onverwacht weten een kapitaalinjectie van 8,3 miljard euro nodig te hebben, terwijl lang werd volgehouden dat de zaken financieel op orde waren. De kwestie kostte oud-topman Jean-Paul Votron de kop. Verwilst volgde hem tijdelijk op.
Fortis kampt met de dure overname van ABN AMRO vorig jaar en de gevolgen van de wereldwijde kredietcrisis. Het aandeel Fortis is door alle onrust op de financiële markten sinds begin dit jaar al met meer dan 45 procent in waarde gedaald.
Om eventuele vragen van investeerders en klanten te beantwoorden, heeft Fortis de speciale website www.uwvragen.fortis.nl opgezet. De advertentie verscheen ook in een aantal Belgische kranten.
Bijna 80 procent van de Nederlanders denkt dat Fortis een zeker risico loopt om ernstig in de problemen te komen. Dat blijkt uit onderzoek onder 1200 Nederlanders van marktonderzoeker Peil.nl in opdracht van het ANP.
Ongeveer 45 procent vindt het erg dat ABN AMRO is overgenomen door onder meer Fortis. Dit nemen zij vooral de leiding van ABN AMRO kwalijk (36 procent). Een kwart acht de aandeelhouders van ABN AMRO (mede)schuldig en een vijfde wijst met de beschuldigende vinger naar de Nederlandse regering. Een ruime meerderheid (57 procent) ziet het door onder meer Fortis overgenomen ABN AMRO liever weer terug in Nederlandse handen komen.
Ongeveer 80 procent van de Nederlanders zegt zich bovendien zorgen te maken om de problemen die de Amerikaanse hypotheekmarkt teisteren. Ruim twee derde van de Nederlanders denkt dat er ook in Nederland banken zijn die een risico lopen om failliet te gaan. Andere Nederlandse banken dan Fortis, zoals ING, Rabobank en SNS, lopen volgens 30 tot 40 procent van de ondervraagden kans op serieuze problemen.
De ontwikkelingen in de banksector heeft weinig Nederlanders ertoe gebracht om van bank te wisselen. Ruim 90 procent is bij dezelfde bank gebleven. 7 Procent wisselde wel. Hiervan kwam bijna de helft voor rekening van het overgenomen ABN AMRO.