Geen animo voor imams uit Marokko
De Tweede Kamer is onaangenaam getroffen door een plan van de Marokkaanse overheid om tijdens de vastenmaand ramadan zeven imams naar Nederland te sturen.
De Kamerleden hekelen de bemoeizucht van het land. „Dat vaderlijke gedrag moet ophouden”, zo verwoordt PvdA-Kamerlid Dijsselbloem het gevoelen van de Kamer. Volgens hem is de Marokkaanse gemeenschap in Nederland zelf bij machte imams aan te stellen. SP-Kamerlid Karabulut spreekt van „de lange arm van de koning van Marokko.”Woensdag kondigde het Marokkaanse ministerie van Religieuze Zaken aan tijdens de ramadan in september gematigde imams naar Europa te sturen om extremisme onder de Marokkanen in het buitenland tegen te gaan. De geestelijken moeten er ook voor zorgen dat Marokkanen in het buitenland trouw blijven aan hun wortels en tradities.
In totaal worden 167 mannen en 9 vrouwen op pad gestuurd, aldus het ministerie van Religieuze Zaken in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Honderd van hen gaan naar Frankrijk en België. Italië en Duitsland krijgen elk tien imams en Spanje en Nederland zeven. Ook reist er een imam af naar Canada. De overigen gaat naar Scandinavië en Groot-Brittannië
CDA-Kamerlid Van Toorenburg vraagt zich af in hoeverre de imams gematigd zijn. Uitspraken van de islamitische geestelijken zijn moeilijk te controleren omdat ze geen Nederlands spreken. Zij wil dat minister Vogelaar voor Integratie een gesprek met Rabat aangaat.
De Marokkaanse imams in Nederland reageren positief op berichten dat ze tijdelijk versterking krijgen van collega’s uit Marokko. Een woordvoerder van de Marokkaanse Imam Bond (MIB) vindt wel dat de geestelijken die naar Nederland komen goed op de hoogte moeten zijn van de Nederlandse samenleving.
De Nederlandse overheid heeft weinig middelen in handen om de imams te weren. De geestelijken moeten een werkvergunning aanvragen. De overheid kan die weigeren als er binnen Europa andere geschikte kandidaten beschikbaar zijn.