Tweede bemiddelaar Zimbabwe nodig
De Zimbabwaanse oppositie wil dat de Afrikaanse Unie een tweede bemiddelaar stuurt om de kansen te vergroten dat er op korte termijn een oplossing komt voor de politieke crisis in het land.
De inspanningen van de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki om de partijen nader tot elkaar te brengen hebben tot nog toe weinig concrete vooruitgang opgeleverd.Oppositieleider Morgan Tsvangirai heeft Mbeki ervan beschuldigd bevooroordeeld te zijn ten aanzien van zittend president Robert Mugabe. Tsvangirais woordvoerder zei dinsdag dat er zonder extra bemiddelaar weinig kans is dat het tot direct overleg tussen beide partijen komt. Hij sprak de hoop uit dat de AU-gezant aan wie Mbeki vrijdag verslag uitbrengt over zijn vorderingen, bij de Zuid-Afrikaan zal aandringen op een uitbreiding van het aantal bemiddelaars.
Tsvangirai zocht vorige maand zijn toevlucht tot de Nederlandse ambassade nadat hij bekend had gemaakt niet mee te doen aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Hij trok zich terug omdat medewerkers van zittend president Robert Mugabe sinds de bekendmaking van de uitslag van de eerste ronde een campagne van dodelijk geweld en intimidatie voerden tegen aanhangers van de oppositie.
Tsvangirai won de eerste ronde, maar volgens de kiescommissie met een te kleine meerderheid. Mugabe bleef als enige kandidaat over. Na de tweede ronde liet hij zich benoemen voor een nieuwe ambtstermijn. Sindsdien heeft hij gezegd bereid te zijn een regering van nationale eenheid te vormen. Hij zou een „alomvattende regering” willen vormen waar alle politieke partijen in Zimbabwe aan kunnen deelnemen. Over Tsvangirais precieze rol daarin bleef Mugabe evenwel vaag.
De regering heeft veertien oppositieleden vrijgelaten die ervan werden beschuldigd achter uitbarstingen van politiek geweld te zitten. De veertien werden maandag vrijgelaten omdat de belangrijkste getuige van de aanklagers niet kwam opdagen. Die getuige, een politieagent, overleed eerder maandag.
Volgens de oppositiebeweging worden meer dan duizend activisten en functionarissen vastgehouden door het regime van president Robert Mugabe. Deze mensen zouden er valselijk van worden beschuldigd te hebben aangezet tot politiek geweld.
De Beweging voor Democratische Verandering stelt vrijlating van haar aanhangers als voorwaarde voor het starten van onderhandelingen met de regering over het oplossen van de economische en politieke crisis in Zimbabwe.
Royal Dutch Shell verkoopt zijn belang in een joint venture met BP in Zimbabwe aan het in Zuid-Afrika gevestigde Engen Petroleum. Shellwoordvoerder Rainer Winzenried heeft dit dinsdag in Amsterdam bevestigd.
Shell, dat een belang van 50 procent in het Zimbabwaanse bedrijf had, begon in oktober 2007 -voor het recente tumult rond de presidentsverkiezingen- de situatie in Zimbabwe te herzien, zei Winzenried. Zimbabwe kampt al jaren met binnenlandse onrust als gevolg van de nationalisering van boerderijen van blanke eigenaars, uit de pan rijzende inflatie en recessie.
Winzenried weigerde te zeggen hoeveel met de verkoop is gemoeid. Shell heeft geen personeel in Zimbabwe. De joint venture omvat ongeveer 230 verkooppunten. Shell heeft geen andere activiteiten in het Afrikaanse land.
Engen is het grootste Zuid-Afrikaanse bedrijf voor petroleumproducten. Engen-topman Rashid Yusof zei vrijdag ondanks de huidige politieke en economische problemen vertrouwen te hebben in de toekomst van Zimbabwe, dat volgens hem over een goede infrastructuur beschikt.
Engen is voor 80 procent in handen van de Maleisische nationale oliemaatschappij Petronas en voor 20 procent van Worldwide Africa Investment Holdings, gevestigd in Zuid-Afrika.
De verkoop moet nog door de Zimbabwaanse regering worden goedgekeurd. Shell zegt die goedkeuring later dit jaar te verwachten.