Buitenland

Al-Bashir krijgt steun uit Arabische wereld

De aanklacht van het Internationaal Strafhof (ICC) tegen de Sudanese president Omar al-Bashir wegens genocide in Darfur is een tegenslag voor het vredesproces in de regio. De gezant van de Arabische Liga in Sudan, Salah Halima, heeft dit dinsdag gezegd.

Buitenlandredactie
16 July 2008 11:05Gewijzigd op 14 November 2020 06:07
KHARTOUM - Aanhangers van de Sudanese president Omar al-Bashir, dinsdag in Khartoum. Foto EPA
KHARTOUM - Aanhangers van de Sudanese president Omar al-Bashir, dinsdag in Khartoum. Foto EPA

Halima, een Egyptische diplomaat, voorspelde negatieve gevolgen. Hij zei ook dat regeringen die zelf het ICC weigeren te erkennen -een kennelijke verwijzing naar Washington- druk op het hof uitoefenen om Sudan aan te pakken. „Er zijn landen met politieke agenda’s die het op Sudan voorzien hebben.”Jemen was dinsdag het eerste Arabische land dat publiekelijk Al-Bashir te hulp schoot. De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh belde persoonlijk met zijn Sudanese collega. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Jemen noemde de aanklacht „een ernstige en onacceptabele inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Sudan en in de zaken van alle islamitische en Arabische landen.”

De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Abul Gheit, waarschuwde voor „een onverantwoordelijke benadering.” Gheit merkte ook op dat veel partijen in en buiten Sudan verantwoordelijk zijn voor het lijden van burgers in Darfur.

De Egyptische president Hosni Mubarak zei maandag tegenover de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki Moon, te vrezen voor de gevolgen van de aanklacht. Mubarak sprak de VN-chef na afloop van de oprichtingsbijeenkomst van de Mediterrane Unie in Parijs.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 22 landen tellende Arabische Liga komen zaterdag voor een spoedzitting over de kwestie bijeen.

China is ernstig bezorgd over een mogelijke aanklacht van het Internationaal Strafhof (ICC) tegen president Bashir van Sudan. China is „in consultatie” met andere leden. De zegsman gaf echter geen duidelijk antwoord op de vraag of Peking aanstuurt op een resolutie ter bescherming van Bashir. China is een belangrijke handelspartner van Sudan.

Verschillende hulporganisaties, waaronder Care International, lieten weten hun activiteiten in Darfur en Khartoem te beperken. Care zei dat de spanningen in Darfur na de bekendmaking van de aanklacht waren opgelopen.

De Verenigde Naties zijn dinsdag begonnen met de tijdelijke terugtrekking van personeel uit de Sudanese regio Darfur, aldus een VN-functionaris. De VN vrezen vergeldingsmaatregelen van de Sudanese regering. Ongeveer 200 man personeel is dinsdag al op het vliegtuig naar Entebbe in Uganda gezet. Zodra de situatie in Sudan het toelaat, zouden ze binnen een paar dagen of weken naar Darfur kunnen terugkeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer