Belgische premier Leterme treedt af
De Belgische premier Yves Leterme treedt af. Koning Albert II heeft nog niet besloten of hij het ontslag van de regering van premier Yves Leterme aanvaardt. Dat heeft het paleis in de nacht van maandag op dinsdag meegedeeld.
Premier Leterme was gedurende vier uur op audiëntie bij de Belgische koning om het ontslag van zijn regering aan te bieden. De koning heeft ook overleg gepleegd met Kamervoorzitter Herman Van Rompuy, minister van Institutionele Hervormingen Jo Vandeurzen en diens Franstalige collega Didier Reynders.
De regering was in problemen gekomen omdat een beloofd plan voor een staatshervorming maandag niet mogelijk bleek. Vooral Letermes eigen christendemocratische partij CD&V en de Vlaams–nationalistische partnerpartij N–VA duldden geen verder uitstel.
Partijberaad van CD&V was maandagavond afgelast, maar kennelijk is Leterme achter de schermen het vertrouwen opgezegd.
Onduidelijk is nog wat er gebeurt als koning Albert het ontslag aanvaard. De kans bestaat dat de koning een nieuwe informateur benoemt of dat nieuwe verkiezingen nodig zijn. Eventueel zouden de verkiezingen kunnen samenvallen met deelstaatverkiezingen begin volgend jaar.
Inzet van het conflict is dat CD&V en veel andere Vlaamse partijen door een hervorming meer bevoegdheden willen voor de deelstaten. Omstreden wens is ook de splitsing van het kiesdistrict rond Brussel, het laatste gemengde Nederlands– en Franstalige kiesdistrict van België.
Maar bij het overleg frustreerden de Franstaligen de Vlaamse eisen. Zij willen de federale staat juist zoveel mogelijk behouden, omdat ze daarvan veel geld krijgen. Walen opperden dat Vlaanderen grondgebied moet geven in ruil voor staatshervorming, maar dat veegden de Vlamingen dan weer van tafel.
Premier Leterme kwam maandag niet verder dan een nieuwe overleggroep te presenteren. Hij wilde de problematische staatshervorming overdragen aan een groep van 22 politici, onder leiding van de Vlaamse deelstaatpremier Kris Peeters en de Waalse vicepremier Didier Reynders.
Maar maandagavond groeide daartegen al bezwaar. De Vlaamse premier Peeters kreeg binnen zijn eigen regering al geen steun door verzet van het Vlaams–nationalistische N–VA.