Laveren tussen schapen en boomkwekers
Dat het op een kilometer afstand van de Randstad heerlijk rustig en mooi groen kan zijn, bewijst de tweede etappe van de wandeltocht de Koninklijke Weg. De route van Stompwijk naar Boskoop gaat dwars door het Groene Hart. Wandelaars zijn er niet te bekennen, maar twee fietsers vinden de route „verrassend mooi.”
Wie bij de bushalte langs de N206 in Stompwijk uit de bus stapt, hoeft niet ver te lopen om het Groene Hartgevoel te ervaren. Even de drukke provinciale weg oversteken, daarna een klein landweggetje in en daar ligt de polder aan je voeten. Letterlijk, want het dijkje waar de route over loopt, ligt zeker 5 meter hoger dan de Meerpolder tussen Stompwijk en Zoetermeer.In de laaggelegen weilanden grazen veel schapen en een enkele koe. Er staat een afgeknotte molen, waarvan het bovenste gedeelte in regenboogkleuren is geverfd. Langs de route staan meer van deze afgedankte molens. In vroeger tijd waren de watermolens hard nodig om droge voeten te houden. Nu hebben gemalen die functie overgenomen. Dat het hard nodig is in deze streek blijkt uit het feit dat er binnen 1 kilometer twee gemalen langs de route staan.
Bij de Zoetermeerse Plas gaat het naar links. Een veerooster oversteken vergt de nodige voorzichtigheid. De ruimte tussen de spijlen is groot genoeg om een voet stevig te verstuiken. Onmiddellijk na het rooster vertoont het fietspad de nodige bruine vlekken. Het blijken de uitwerpselen van schapen te zijn. Iets verderop komt een rijtje bruine schapen de wandelaar tegemoet. Ze gaan keurig aan de kant.
De schapen houden het gras op recreatieterrein Noord Aa kort. Eenmaal voorbij dit jonge natuurgebied ligt rechts de Zoetermeerse nieuwbouwwijk Noordhove. Links ligt de Benthuizervaart, waar verscheidene vissers hun hengels hebben uitgeworpen. Een groepje jongeren probeert het vissen gezelliger te maken door het volume van hun draagbare radio wat harder te zetten.
Even later komt Benthuizen in zicht. Het turfdorp is in de loop van de tijd tegen Zoetermeer aan gegroeid. Toch is het dorpse karakter wel bewaard gebleven. In de Dorpsstraat staan enkele vrouwen gemoedelijk met elkaar te kletsen. Ook de in 1983 gerestaureerde korenmolen De Haas draagt bij aan de ”dorpsheid” van Benthuizen. De molen staat op de grens van de bebouwde kom van Benthuizen.
De route gaat nu linksaf, de Westzijdeweg in. Het is hier duidelijk een boomkwekersstreek. Zowel links als rechts liggen boomkwekerijen. Ook grote bouwbedrijven zoals Leune Bouw BV hebben een plek gevonden aan deze doorgaande weg. Daardoor is wandelen niet zonder gevaar: veel vrachtverkeer passeert de wandelaars rakelings en met een flinke vaart.
Daarna loopt de weg door akkerbouwgebied. Rechts ligt de hogesnelheidslijn. Het spoor verdwijnt vlak voor Hazerswoude-Dorp onder de grond. Een buitenlands uitziende trein raast met een flinke gang over de rails. Voor de rest overheerst de rust.
Dat is ook het geval in Hazerswoude zelf. Het dorp lijkt aan het begin van de middag een siësta te houden. Wandelaars zijn niet te zien. Op een bankje zit wel een ouder echtpaar uit Alphen aan den Rijn. „Normaal gesproken fietsen we altijd richting de Nieuwkoopse of Reeuwijkse Plassen. Deze keer zijn we echter richting Stompwijk gegaan. Deze streek is verrassend mooi.”
Na Hazerswoude gaat de route in een rechte lijn richting Boskoop. Het kilometers lang lopen op een fietspad naast een drukke weg begint saai te worden. Bovendien zorgt de warmte voor de nodige zweetdruppels. Eenmaal binnen de bebouwde kom van Boskoop is het nog 1 kilometer naar het station. Daar kan de vermoeide wandelaar in het lightrailvoertuig van de RijnGouwelijn uitrusten. Terug naar het beginpunt.
Oranjegezind Benthuizen
Wie in Benthuizen maar even van de route afwijkt, merkt dat veel straatnamen naar leden van het Koninklijk Huis zijn vernoemd. Volgens SGP’er mr. C. G. van der Staaij –zelf wonend in de Prinses Amaliastraat– is Benthuizen behoorlijk Oranjegezind. „In ons dorp gaan behoorlijk wat mensen naar de kerk. Van oudsher is er bij protestanten veel sympathie voor het Oranjehuis.” Zelf koestert Van der Staaij ook „warme gevoelens” voor de Oranjes. „Dat is er met de paplepel ingegoten. De Oranjes hebben een belangrijke rol gespeeld bij de vorming van de Nederlandse staat.” De wandelroute de Koninklijke Weg kent de SGP’er wel, maar hij heeft hem zelf nooit gelopen. „Wat mij betreft zou de route wel wat meer bekendheid mogen krijgen en ook wat beter bewegwijzerd mogen worden.”
Redacteuren lopen in elf etappes de Koninklijke Weg van Den Haag naar Apeldoorn. Vandaag de tweede etappe: van Stompwijk naar Boskoop.