Poolse oud-minister Geremek verongelukt
Bronislaw Geremek, lid van het Europees Parlement en oud-minister van Buitenlandse Zaken van Polen, is zondag in zijn vaderland bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. Hij was 76.
Geremek reed zondagmiddag in een auto die frontaal in botsing kwam met een bestelbus. Het ongeluk deed zich voor bij het westelijke dorp Miedzichowo, zei een politiewoordvoerster voor de regio Wielkopolski.Geremek maakte sinds 2004 deel uit van de fractie van de Alliantie van Liberalen en Democraten in het Europees Parlement. Hij was minister van Buitenlandse Zaken van 1997 tot 2000.
De Poolse premier Donald Tusk zei dat de Poolse wetenschap en politiek in Geremek „een groot man” hebben verloren. Oud-president Aleksander Kwasniewski prees de overledene als „een van de meest toegewijde vaders” van de Poolse democratie.
Geremek werd in 1932 geboren in de Poolse hoofdstad Warschau, als zoon van een rabbijn. Zijn vader stierf in het concentratiekamp Auschwitz. Geremek werd het getto van Warschau uitgesmokkeld. Hij overleefde de Holocaust door twee jaar lang onder te duiken.
Geremek, die zijn carrière begon als hoogleraar middeleeuwse geschiedenis, was achttien jaar lid van de Poolse Communistische Partij, maar zegde in 1968 zijn lidmaatschap op uit protest tegen de inval van de Warschaupactlegers in toenmalig Tsjecho-Slowakije. In de jaren ’70 ontpopte hij zich als een van de leiders van de dissidentenbeweging. In 1980 steunde hij de protesten op de scheepswerf in Gdansk die leidden tot de oprichting van het vakverbond Solidariteit.
Toen de communistische leiders op 13 december 1981 de noodtoestand afkondigden werd Geremek samen met andere toonaangevende leiders van Solidariteit, onder wie Lech Walesa, gevangengezet.
Na de val van het communisme won Geremek als kandidaat van de Democratische Unie een parlementszetel. In 1997 benoemde toenmalig premier Jerzy Buzek hem tot minister van Buitenlandse Zaken, een positie die hij bekleedde tot 2000. Onder Geremeks leiding trad Polen in 1999 toe tot de NAVO. Als minister probeerde hij vrede te sluiten in Kosovo.
Geremek verzette zich vorig jaar tegen een nieuwe wet die ten doel had voormalige communistische agenten te weren uit openbare functies. De wet vereiste van hem een verklaring over mogelijke banden met de communistische geheime politie. Geremek weigerde, met het argument dat de wet een inbreuk vormde op de vrijheid van meningsuiting en „een soort ministerie van Waarheid” in het leven dreigde te roepen. Een Poolse rechtbank oordeelde de wet uiteindelijk ongrondwettig.