Prijzen van grondstoffen drukken winst Ballast Nedam
Bouwbedrijf Ballast Nedam heeft in de eerste helft van 2008 last gehad van hoge grondstofprijzen. Het bedrijf boekte een lagere winst, terwijl de omzet juist toenam. Desondanks verwacht Ballast Nedam nog steeds aan het eind van het jaar ongeveer hetzelfde over te houden als in 2007.
Dat maakte Ballast Nedam vrijdag bekend. De omzet van het bouwbedrijf bedroeg 575 miljoen euro, tegen 507 miljoen euro in de eerste helft van 2007. De nettowinst, die in de eerste zes maanden van vorig jaar 9 miljoen euro bedroeg, kwam uit op 7 miljoen euro. De winst voor rente en belastingen (ebit) daalde van 15 miljoen naar 13 miljoen euro.Ballast Nedam verwacht de lagere winst in de tweede helft van het jaar goed te maken en alsnog het operationeel resultaat van 2007 (42 miljoen euro) te evenaren. Het bedrijf weet zich gesteund door een goed gevulde orderportefeuille met een waarde van ruim 1,6 miljard euro. Een jaar eerder had het nog opdrachten ter waarde van 1,3 miljard euro in de pijplijn.
Bestuursvoorzitter Theo Bruijninckx sprak in een toelichting van lastige marktomstandigheden. „Het aantal verkochte woningen stagneert en we sluiten een kleine daling in de toekomst niet uit”, zei hij. De verkoopprijzen van huizen stijgen nog wel, maar minder snel dan de kosten van bouwmaterialen en diensten van onderaannemers, aldus de topman.
De divisie Bouw en Ontwikkeling, die wel de grootste bijdrage leverde aan de omzetgroei, zag het bedrijfsresultaat daardoor afnemen van 15 miljoen naar 11 miljoen euro. Vooral uit de ontwikkeling van vastgoed haalde Ballast Nedam meer inkomsten. Maar dat kon de lagere winst uit de bouwactiviteiten slechts voor een deel compenseren, aldus Bruijninckx.
De divisie Infrastructuur maakte juist meer winst: 5 miljoen euro voor rente en belastingen, tegen 4 miljoen euro vorig jaar. Het onderdeel sleepte een flink aantal grote opdrachten binnen. Toch stond de winstmarge ook hier onder druk, omdat de prijzen die Ballast Nedam voor zijn diensten kan vragen geen gelijke tred houden met de kosten die het maakt. „We kunnen onze hogere kosten nog niet volledig doorberekenen”, aldus Bruininckx.
Analisten hadden de winstdaling zien aankomen, maar hadden die in doorsnee wat minder scherp ingeschat. Zij rekenden gemiddeld op een nettowinst van 8,6 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 14,5 miljoen euro. De omzet hadden de marktvorsers geraamd op 530 miljoen euro.