Politiek

Thuiszorg krijgt 25 miljoen extra

Staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid trekt 25 miljoen euro uit voor de langdurige zorg, waaronder knelpunten in de thuiszorg.

Redactie politiek
10 July 2008 09:46Gewijzigd op 14 November 2020 06:05
Thuiszorg krijgt 25 miljoen extra. Foto ANP
Thuiszorg krijgt 25 miljoen extra. Foto ANP

Verder wil de bewindsvrouw met de koepelorganisaties in de thuiszorg overleggen over berichten dat twee derde van de thuiszorgorganisaties in de rode cijfers zit. Dat zal op korte termijn gebeuren, zo kondigt Bussemaker aan in een brief die ze woensdag naar de Tweede Kamer stuurde.De staatssecretaris had de 25 miljoen euro nog achter de hand. Ze had met de Tweede Kamer afgesproken dit bedrag te bestemmen om eventuele knelpunten in de AWBZ op te lossen. Door het geld te verdelen over de zorgkantoren kunnen die extra geld inzetten voor thuiszorg. Zaterdag werd bekend dat een aantal thuiszorgorganisaties cliëntenstops had ingesteld omdat er onvoldoende geld in kas is.

Bussemaker is niet onder de indruk van de berichten over de cliëntenstops. Ze verwijst naar een rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Daaruit blijkt dat de zorgvraag slechts beperkt toeneemt en dat er voldoende geld beschikbaar is om aan de zorgvraag te kunnen voldoen. Volgens de NZa is het geld dan ook niet per definitie bestemd voor de instellingen die een cliëntenstop instelden.

De NZa zou donderdag praten met Meavita. Deze organisatie, waaronder Thuiszorg Groningen en Sensire vallen, moet de NZa uitleggen waarom zij een patiëntenstop afkondigde. Drie weken geleden liet de NZa weten deze zomer geen regionale knelpunten te verwachten.

De bewindsvrouw wil snel aan tafel met NZa en met Actiz, de brancheorganisatie voor thuiszorginstellingen. Bussemaker wil onder meer een toelichting krijgen op de organisatie en de kostenstructuur. Daarbij wil de staatssecretaris onder meer kijken naar de salarissen van medewerkers, het management en de overheadkosten.

„Met name de topsalarissen van het management baren mij daarbij zorgen, mede gezien de recente casus van Amsterdam Thuiszorg en de stichting Zorgbalans uit Haarlem”, zo schrijft de bewindsvrouw.

In Amsterdam kreeg onlangs een manager een ontslagvergoeding van 650.000 euro, terwijl de organisatie waarvoor hij werkte bijna failliet ging. In Haarlem deed zich een vergelijkbare situatie voor. Daar besteedde een thuiszorgorganisatie vorig jaar 1,4 miljoen euro aan salarissen en afkoopsommen voor bestuurders, terwijl de organisatie als geheel een verlies leed van 9 miljoen euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer