Politiek

Fouten met energielabel

DEN HAAG – Eigenaren van hoekappartementen die in de jaren negentig zijn gebouwd, hoeven voorlopig geen energielabel aan te vragen als ze hun appartement willen verkopen.

Redactie politiek
10 July 2008 06:56Gewijzigd op 14 November 2020 06:05
Minister Vogelaar erkent dat er zijn problemen met het energielabel. Foto ANP
Minister Vogelaar erkent dat er zijn problemen met het energielabel. Foto ANP

Dat heeft staatssecretaris Vogelaar van Volkshuisvesting woensdag besloten naar aanleiding van een uitzending van het tv programma NOVA. Daarin bleek dat er problemen zijn met de rekenmethode voor energielabels van hoekappartementen. Nieuwe hoekappartementen krijgen te veel compensatie voor hun goed geïsoleerde buitenmuren. Daardoor komt het voor dat tussenappartementen in dezelfde flat slechter scoren dan hoekappartementen, omdat ze voor minder buitenmuren worden gecompenseerd.Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) zijn tienduizenden eigenaren en kopers van appartementen nu gedupeerd omdat er een onjuist energielabel aan hun woning hangt. De VEH heeft sterke aanwijzingen dat hetzelfde probleem zich ook voordoet bij eengezinswoningen. Hoekwoningen zouden een gunstiger label krijgen dan tussenwoningen. De vereniging constateert dat er meer problemen zijn met het energielabel, dat sinds dit jaar verplicht is bij de verkoop van woningen die meer dan tien jaar oud zijn. De organisatie wil dat Vogelaar de labeling van alle woningen stopzet.

De bewindsvrouw voelt er niets voor om het gehele systeem van energielabeling tijdelijk op te schorten. Volgens een woordvoerster van de minister worden alleen maatregelen genomen bij concrete aanwijzingen, zoals nu bij de hoekappartementen uit de jaren negentig. Vogelaar laat een onderzoek instellen. Binnen vier maanden hoopt ze op meer duidelijkheid. Ze bekijkt tevens of het probleem zich ook voordoet bij hoekhuizen.

Het probleem zit in de rekenmethode die wordt toegepast om te bepalen welk label een huis krijgt. De fout is ontstaan omdat technici een correctiefactor hebben bedacht. Die is nodig omdat goed geïsoleerde vrijstaande huizen anders nooit het beste energielabel kunnen krijgen. Omdat die correctiefactor ook op andere soorten woningen wordt toegepast, krijgen hoekappartementen een verkeerd label en hoekhuizen mogelijk ook.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer