„Pakistan hielp bij aanslag Kabul”
Afghanistan heeft buurland Pakistan dinsdag beschuldigd van betrokkenheid bij de zelfmoordaanslag op de Indiase ambassade in Kabul, waarbij maandag 41 doden vielen.
Een hoge regeringsfunctionaris, die anoniem wilde blijven, noemde Pakistan bij name als dader van de aanslag. Kabul beschuldigt Pakistan geregeld van steun aan de taliban en andere opstandelingen. De regering in Islamabad, ook een rivaal van India, ontkent dat.Ook een woordvoerder van de Afghaanse president Hamid Karzai zei dat de tactiek en de gebruikte materialen „afdoende bewijs” leveren voor een rol van de Pakistaanse geheime dienst. Bij de aanslag raakten tevens 150 mensen gewond.
Premier Syed Yousuf Raza Gilani van Pakistan heeft elke betrokkenheid van zijn land, India’s aartsrivaal, ontkend. Hij zei dat Pakistan dezelfde strijd voert tegen terrorisme en dat het geen baat heeft bij het destabiliseren van Afghanistan. Pakistan, een van de weinige landen die in de jaren negentig het talibanregime in Kabul erkenden, wordt er door Afghanistan echter dikwijls van beschuldigd dat het de taliban nog altijd steunt.
India investeert miljoenen in de wederopbouw van Afghanistan en duizenden Indiërs werken in het land aan de verbetering van de infrastructuur. Met name de vestiging van Indiase consulaten verspreid over Afghanistan is een ontwikkeling die in Pakistan met argwaan wordt gevolgd.
Volgens de Pakistaanse analist Ikram Sehgal zien de Pathanen, de belangrijkste etnische groep van Afghanistan, Indiërs als hun vijand en moet de aanslag op de Indiase ambassade in die hoek worden gezocht. Indiase projecten zijn in Afghanistan veelvuldig het doelwit geweest van aanslagen door extremisten. Ook de kern van de taliban zou voor een belangrijk gedeelte bestaan uit Pathanen.
In de Afghaanse provincie Nimroz is dinsdag een bom ontdekt in een bus die Indiase arbeiders vervoerde. Dat heeft de gouverneur van de provincie, Ghulam Dastagir Azad, laten weten, aldus Indiase media.
De passagiers zagen een verdacht pakketje liggen en belden de politie. Die ontdekte dat het ging om een bom die op afstand tot ontploffing gebracht kon worden. De chauffeur van de bus is aangehouden.
De Indiërs werkten aan een weg in Nimroz, een provincie in het zuidwesten van Afghanistan bij de grens met Iran. De afgelopen jaren zijn zeker tien collega’s omgebracht.
In de Khyberregio in het noordwesten van Pakistan zijn dinsdag vier leden van een lokaal politiekorps vanuit een hinderlaag doodgeschoten. Zeven agenten raakten gewond. Een regeringswoordvoerder maakte dit bekend.
De regering in Islamabad begon eind juni een grootschalig paramilitair offensief in de regio, nadat de stad Peshawar was bedreigd en de bevoorrading van buitenlandse troepen in Afghanistan via de Khyberpas in gevaar was gekomen. Het offensief is inmiddels afgeblazen en de regering is opnieuw onderhandelingen begonnen met de tribale leiders die in het gebied langs de grens met Afghanistan een belangrijke machtsfactor vormen. Het is niet duidelijk of er enig verband bestaat tussen de aanval op leden van de grenspolitie en het offensief, maar mogelijk is de aanval een wraakactie.
De Pakistaanse politie zette dinsdag haar onderzoeken voort naar de daders achter een zelfmoordaanslag in Islamabad, waarbij zondag achttien doden vielen, en zeven lichte explosies in Karachi, waarbij maandag 43 gewonden vielen. Een politiewoordvoerder in Karachi zei dat gezocht wordt naar vier verdachten en dat een beloning van 1 miljoen roepie (een kleine 8700 euro) is uitgeloofd.
De aanslagen vielen ongeveer samen met de herdenking van de aanval op de Rode Moskee van een jaar geleden, waarbij ruim honderd doden vielen. Pakistaanse dagbladen zoals Dawn en The News signaleerden dinsdag een tekort aan vastberadenheid bij de autoriteiten om tegen terroristen op te treden. De coalitieregering, die in februari aantrad, probeert in het onrustige noordwesten een wig te drijven tussen gematigde en radicale groeperingen door met de eerste categorie vredesovereenkomsten te sluiten en de tweede categorie onder militaire druk te zetten. De kranten concluderen dat dit beleid weinig succes lijkt te hebben.