Brussel blij met ratificatie verdrag
De Europese Commissie en het Europees Parlement zijn blij dat Nederland dinsdag het nieuwe EU-verdrag heeft geratificeerd.
Parlementsvoorzitter Pöttering noemde de goedkeuring door de Eerste Kamer dinsdag „een belangrijk signaal na de negatieve stemming in het Ierse referendum vorige maand.”Voorzitter Barroso van de Europese Commissie bedankte het kabinet en het parlement „voor hun sterke steun voor het verdrag, zoals blijkt uit de grote meerderheid bij de stemming.”
Op de laatste dag voor het zomerreces van de Senaat stemden 15 van de 75 leden tegen: de SP (11 zetels), de SGP (2), de Partij voor de Dieren (1) en de fractie-Yildirim (1). SGP-senator Holdijk zei in een stemverklaring dat het nieuwe EU-verdrag „qua karakter wel, maar inhoudelijk niet beduidend anders is” dan de in 2005 verworpen EU-grondwet. De SGP’er toonde zich positief over de grotere rol die nationale parlementen krijgen en over de „iets helderder bevoegdheidsverdeling tussen Unie en lidstaten.”
Holdijk betreurt het dat de EU met het Verdrag van Lissabon meer bevoegdheden krijgt, dat het Handvest van de grondrechten juridisch bindend wordt en dat er een soort Europese president en minister van Buitenlandse Zaken komen. „Dit verdrag houdt een stevige verdieping van de EU in, zonder dat het einddoel van de Unie duidelijk is geworden.”
De SGP liet zich in een eerder debat over het verdrag nog vertegenwoordigen door ChristenUniesenator Kuiper. Omdat beide partijen anders oordelen over het verdrag, sprak Kuiper maandag en dinsdag alleen namens de ChristenUnie. Hij zei „tientallen” e-mails te hebben gekregen van mensen die hem opriepen tegen het verdrag te stemmen omdat Nederland daarmee nog meer soevereiniteit opgeeft.
SP-senator Kox (tegen het verdrag) betoogde dat de meeste Nederlanders er ook tegen zijn. Hij waarschuwde dat de kiezers de voorstanders zullen afstraffen bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar.