Israël tekent akkoord over ruilen van gevangenen
Israël heeft maandag een overeenkomst ondertekend op grond waarvan twee door de Libanese Hezbollah ontvoerde Israëlische soldaten worden uitgewisseld tegen vijf Hezbollahstrijders die vastzitten in Israël. De Israëlische regering heeft dit bekendgemaakt.
Het akkoord werd ondertekend in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de Verenigde Naties, aldus de regering. De uitvoering van de overeenkomst is afhankelijk gesteld van bepaalde stappen die Hezbollah moet zetten, maar hierover werd niet uitgeweid.Israël keurde de uitwisseling op 29 juni al goed. Van Israëlische zijde worden overgedragen: Samir Kantar, vier andere Hezbollahstrijders en tientallen lichamen van dode strijders. In ruil hiervoor zou Israël twee militairen ontvangen die Hezbollah in 2006 bij een inval in Israël ontvoerde. De inval ontketende een felle, 34 dagen durende oorlog tussen Israël en Hezbollah.
Speciaal de overdracht van Kantar is in Israël omstreden. Hij kreeg in Israël vele malen levenslang wegens het doodschieten van een politieman en het vermoorden van een man voor de ogen van diens 4-jarige dochtertje. Verwanten van de politieman spanden maandag voor het Israëlische hooggerechtshof een proces aan tegen de overdracht, maar de verwachting is dat het hof niet zal interveniëren.
Israëlische legerbronnen zeggen dat de overdracht vermoedelijk zal plaatsvinden tussen 13 en 16 juli. De Israëlische premier Ehud Olmert heeft gezegd te geloven dat de twee Israëliërs dood zijn. Hezbollahleider Hassan Nasrallah noemde dit „speculatie.”
De overeenkomst betreft ook het lot van de Israëlische boordwerktuigkundige Ron Arad, die in 1986 boven Libanon neerstortte. De Hezbollah heeft een rapport over Arad geschreven, dat maandag door een Duitse bemiddelaar, Ofer Dekel, in Europa in ontvangst zou worden genomen.
Israël zou in ruil voor de informatie over Arad inlichtingen verstrekken over het lot van vier in 1982 in Libanon verdwenen Iraanse diplomaten. Iran zegt dat zij zijn ontvoerd door een christelijke Libanese militie die destijds voor Israël werkte. Israël ontkent de vier vast te houden.
Bij een explosie in een militair trainingskamp van Hamas in de Gazastrook zijn vandaag twee doden en twee gewonden gevallen. Dat heeft een arts gezegd. Een gebouwtje stortte in door de explosie. Hamas was niet direct bereikbaar voor een toelichting.
Palestijnse opstandelingen vuurden maandag een mortiergranaat af op een grensovergang voor goederen tussen Israël en de Gazastrook. Niemand raakte daarbij gewond. Sinds Israël op 19 juni een staakt-het-vuren overeenkwam met de Hamasbestuurders in de Gazastrook, hebben Palestijnse opstandelingen het bestand al vele malen geschonden door middel van raketbeschietingen. Israël heeft nog geen militaire reactie gegeven, maar heeft wel de grensovergangen met Gaza gesloten. In het bestand was juist overeengekomen dat de overgangen open zouden blijven voor de bevoorrading van de geïsoleerde Palestijnse bevolking in de Gazastrook.
Op de Westelijke Jordaanoever hebben Israëlische troepen maandag een meisjesschool, een sportclub en een kantoor van een aan Hamas gelieerde liefdadigheidsorganisatie gesloten. Palestijnse ooggetuigen zeiden dat computers, documenten, geld en meubilair in beslag werden genomen.
De militairen zouden tevens een kliniek en kantoren van het ministerie van Religieuze Zaken van de Palestijnse Autoriteit zijn binnengevallen. Het Israëlische leger wilde geen commentaar geven op de berichten.