Polen heeft weer eigen rabbijnen
Polen heeft ruim zestig jaar na de Tweede Wereldoorlog weer rabbijnen. Negen jonge orthodoxe Joden hebben zondag hun bevoegdheid behaald van het Warschau Rabbinaal College.
De studenten zijn afkomstig uit Amerika en Israël. De historische wijding is een kennelijke poging om het orthodoxe Jodendom in Polen te stimuleren. Dat is hard nodig, zeggen overlevenden van de Holocaust, want bijna alle 3,5 miljoen Poolse Joden werden in de Tweede Wereldoorlog gedood in naziconcentratiekampen en getto’s. Er leven nu nog 20.000 Joden in het land.„Bijna duizend jaar was Polen het centrum van de wereld voor het bestuderen van de Thora, maar de Holocaust verbrak de traditie”, zegt de organisatie Chabad Lubavich, die het rabbinaal college runt. „De traditie komt nu weer terug.”
Rabbijn worden is niet eenvoudig, meldt de uit Amerika afkomstige rabbijn Jakow Kruglak. „Het was zwaar, want we moesten van 7.00 uur tot 22.00 uur studeren en veel details uit het hoofd leren.”
De in Polen geboren opperrabbijn van de Israëlische stad Tel Aviv, Yisrael Meir Lau, is er trots op dat Kruglak en anderen hun rabbinale studies succesvol hebben afgerond. „Dit is de grootste wraak op de nazi’s, omdat zij de Joden wilden uitroeien”, aldus Lau, die zelf ternauwernood de Holocaust overleefde en bij de ceremonie aanwezig was.
Toch hebben sommigen hun twijfels. Rabbijn Shlomo Aviner vindt dat Joden het beste Polen kunnen verlaten. „Onze plaats is niet in Polen”, zei hij maandag in The Jerusalem Post. „De Polen zijn antisemieten, daarom kozen de nazi’s hen als helpers. Zelfs na de Holocaust doodden Polen nog Joden, bijvoorbeeld in 1946. Echte wraak op de nazi’s is niet de wederopbouw van de Joodse gemeenschap in Polen, maar hier, in het land van Israël.”