Binnenland

Ophef over patiëntenstop in thuiszorg

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en zorgverzekeraar Menzis beraadslaagden maandag over de patiëntenstops in de thuiszorg.

ANP
7 July 2008 12:09Gewijzigd op 14 November 2020 06:04
HAARLEM - Hetty van der Velde, medewerker van Thuiszorgorganisatie Zorgbalans verzorgt een client met sondevoeding. - Foto ANP
HAARLEM - Hetty van der Velde, medewerker van Thuiszorgorganisatie Zorgbalans verzorgt een client met sondevoeding. - Foto ANP

Thuiszorg Groningen en de kleinere organisatie in Overijssel en Gelderland, Sensire, maakten zaterdag bekend geen patiënten meer aan te nemen.Volgens Thuiszorg Groningen is het budget dat ze via de AWBZ krijgt voor dit jaar uitgeput en is er geen geld meer om ouderen thuis te verzorgen en te verplegen. De instelling verwijst vanaf maandag alle AWBZ-zorgaanvragen en toegewezen indicaties terug naar het zorgkantoor.

De landelijke organisatie van thuiszorginstellingen, Branche Belang Thuiszorg Nederland, stelt „dat dit signaal niet op zichzelf staat niet en ook niet nieuw is. Wij wijzen er al jaren op dat er te weinig geld is”, zegt bestuurder J. Verschuren. Volgens hem wordt er bij andere instellingen in Nederland ook over patiëntenstops gesproken en gedacht, maar is Thuiszorg Groningen de eerste grote instelling die tot deze maatregel is overgegaan.

Als gevolg van de opnamestop door thuiszorgorganisatie Sensire dreigt het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem vanaf woensdag geen patiënten meer te opereren die na hun opname thuiszorg nodig hebben. „Deze patiënten moeten nu noodgedwongen langer in het ziekenhuis blijven. Dit betekent dat Slingeland snel volloopt en er geen nieuwe patiënten kunnen worden opgenomen”, aldus een woordvoerster maandagmorgen.

Wekelijks opereert het ziekenhuis ongeveer veertig patiënten die na de opname zijn aangewezen op thuiszorg. „Circa 80 procent is aangewezen op Sensire. In de praktijk zal het ondoenlijk zijn deze mensen door te verwijzen naar de andere thuiszorgaanbieders. Het gaat om grote aantallen en dat zal ervoor zorgen dat ook deze organisaties snel aan hun budget zitten.”

De Tweede Kamerfracties van de SP en GroenLinks willen opheldering van staatssecretaris Bussemaker (Volksgezondheid). Als Bussemaker volgende week niet met een plan van aanpak komt, dreigt Leijten (SP) de Kamer van vakantie (zomerreces) terug te roepen.

Bussemakers eigen partij, de PvdA, wil eveneens opheldering, maar dan van de thuiszorgorganisaties. PvdA-Kamerlid Wolbert is boos omdat de thuiszorgorganisaties elk jaar weer onnodig voor onrust onder hun klanten zouden zorgen. Volgens haar probeert de branche over de ruggen van de patiënten telkens meer budget te krijgen. Ondertussen blijft het zogenoemde knelpuntenbudget bij de NZa volgens haar onbenut. Eind vorig jaar zorgde de autoriteit wel voor extra geld voor de thuiszorg in Friesland.

Een woordvoerster van Bussemaker zei dat er deze week op het ministerie al overleg was gepland over de situatie in de thuiszorg. Ze wees op het bericht van de NZa vorige maand dat er voldoende budget en ook groeiruimte is in de zorg. Volgens haar is de kans groot dat patiënten doorverwezen kunnen worden naar andere zorgverleners in de regio. Ook regeringspartij CDA vermoedt dit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer