Parlementvaria
De ChristenUnie kreeg vorige week woensdag, tijdens het Kamerdebat over embryoselectie, niet alleen vanuit de oppositie tikken op de vingers, ook de meeste bevriende omroep en de CDA Jongeren deden een duit in het zakje.
Vorige week dinsdagavond zond de redactie van de Evangelische Omroep via Netwerk een reportage uit met als centrale vraag of de ChristenUnie haar kroonjuwelen in de Hofvijver had gegooid. In het verkiezingsprogramma verzet de partij zich tegen embryoselectie en nu gaat ze, onder voorwaarden, akkoord met uitbreiding van de feitelijke mogelijkheden.Wat de EO vindt, stak de redactie niet onder stoelen of banken. De verslaggever, die op pad ging met een kistje nepjuwelen, liet de sieraden een voor een in de Hofvijver zakken.
Twee CDA jongeren, Caroline Tax en Mieke Lohuis, schreven vorige week op de opiniepagina van het dagblad Trouw over hun grieven tegen het embryocompromis. Zij vinden embryoselectie niet verantwoord omdat voor de selectie ook embryo’s worden vernietigd. „Het is verbazingwekkend dat een overwegend christelijk kabinet commissies laat beslissen over leven en dood, en een onaangename verrassing dat klaarblijkelijk ook de ChristenUnie zich met dit compromis kan verenigen. Gaat bij de ChristenUnie inmiddels het comfort van het pluche boven de essentie van de partij: het Woord van God?”
Reces
De Tweede Kamer is met reces. Dat betekent rust op het Binnenhof. Toch moet de nieuwsstroom doorgaan. Ieder zoekt naar mogelijkheden. Zomerseries worden gestart. De actualiteitenrubriek EénVandaag heeft voor de komende weken zes ministers gestrikt die als tv journalist aan de gang gaan. Opiniepeiler Maurice De Hond heeft ook last van de komkommertijd. Daarom probeerde hij het nieuws te halen met een peiling waaruit blijkt dat 60 procent van de Nederlanders hoopt dat het kabinet in het komende jaar valt.
Misschien is het een goed idee om het reces voor de Kamerleden wat in te korten. Dan verzinnen mensen als vanzelf minder van dit soort variëteiten.
Een korte vakantie geeft ook de Tweede Kamer wat meer lucht. Op de laatste vergaderdag, vorige week donderdag, hield de Kamer maar liefst een kleine dertig vao’tjes. Dat is een record. Een vao is een voorzetting van het algemeen overleg (ao): een vergadering in commissieverband. Omdat alleen tijdens een plenaire zitting moties ingediend mogen worden, komt zo’n verslag van een ao op de plenaire agenda.
Het was dan ook een extreme drukte, vorige week donderdagmiddag. Dienstauto’s met bewindslieden reden af en aan. En het resultaat? Weinig of niets. Een enkele motie werd aangenomen, maar de meeste niet. Bovendien hadden de bewindslieden op veel vragen hetzelfde antwoord: „Dat komt na het reces.”
Jonkvrouw Wttewaall van Stoetwegen, die van 1946 tot 1971 voor de CHU in de Tweede Kamer zat, hekelde zo af en toe de werkwijze van de Kamer. De gedenkwaardige woorden die ze sprak vanwege het feit dat de Kamer in haar dagen te vaak in de nacht doorvergaderde, zijn ook van toepassing op de manier waarop de Kamer vorige week donderdag bezig was: „Dit is gekkenwerk.”
GV
Meevallers
De oppositie dreef vorige week de spot met de wijze waarop de coalitie met een onverwachte meevaller voor minister Bos van Financiën aan de haal ging. Nog voor het eenmalige extraatje van 150 miljoen euro goed en wel was uitgelekt, bleek het geld al onderling te zijn verdeeld.
Het CDA wil 50 miljoen euro uittrekken voor het opknappen van monumenten, waaronder de Haarlemse Sint Bavokerk. De PvdA ‘schenkt’ 50 miljoen euro aan gemeenten om de koopkracht van de laagste inkomens op te vijzelen. De ChristenUnie wil een bedrag van eveneens 50 miljoen euro reserveren voor hulp aan vrouwen die prostitutie de rug willen toekeren, voor steun aan tienermoeders en voor het uitdiepen van vaargeulen.
GroenLinks Kamerlid Vendrik sprak smalend van „nationale cadeautjesdag.” Voorman Pechtold van D66 zag het kunststukje vooral als potverteren in een tijd waarin het kabinet door een terugvallende economische groei straks iedere euro goed kan gebruiken. „Het beeld dringt zich op van de deurwaarder die aanbelt, terwijl het kabinet nog snel via de pc en de creditcard een flatscreen tv bestelt. Dat is geen Zalmnorm. Dat is een Zalmlening.”
MtB
Vlammend protest
Traditioneel organiseren de productschappen voor vee, vlees en eieren jaarlijks op de laatste vergaderdag van de Tweede Kamer een barbecue voor kabinetsleden, parlementariërs en pers. Ironisch genoeg vond het vleesfestijn plaats pal onder de ramen van het onderkomen van de Partij voor de Dieren. De vegetarische Kamerleden en medewerkers van die partij konden de aanblik van gegrilde kippenpootjes, warme hamburgers en talloze satéstokjes niet waarderen.
Ze hingen bij wijze van vlammend protest A4 tjes voor de ramen met letters die samen de woorden ”rest in pieces” vormden. Daarna haastten ze zich naar buiten, waar op het Plein voor de Kamer een vegetarische barbecue was aangericht door Milieudefensie, Wakker Dier, de Nederlandse Vegetariërsbond en Oxfam Novib. Centraal stond daar het thema vleesvermindering. De gasten –ook de partijtop van de PvdA was aanwezig, naast GroenLinks , D66 en CDA Kamerleden– konden er kiezen uit vegetarische hamburgers, groentestokjes en salades.
Niet alle aanwezigen stonden zo negatief tegenover de echte barbecue als de vertegenwoordigers van de Partij voor de Dieren. Sommigen liepen beide barbecues af. Campagneleider Wouter van Eck van Milieudefensie had ze in de smiezen: „Ze eten van twee walletjes. Eerst leggen ze daar een bodempje en dan komen ze aansluitend bij ons langs.”
KdG
Agenda
De Tweede Kamer is tot en met maandag 1 september met reces. Tot die tijd verschijnt deze rubriek niet.