Kerk & religie

Schade aan kerken door storm

Lager kerkbezoek, hier en daar afgelaste diensten en soms aanzienlijke schade. De kerken hadden zondag geducht last van de zuidwesterstorm die over Europa raasde.

L. Vogelaar
28 October 2002 11:30Gewijzigd op 13 November 2020 23:54

In Vlissingen, waar de zwaarste windstoot werd gemeten, konden de beide diensten in de gereformeerde gemeente gewoon doorgang vinden doordat de kerk in de wijk West-Souburg vrij beschut staat. De kerkgangers uit de binnenstad ontbraken ’s middags omdat de straten daar waren afgesloten. In Aagtekerke verloor de nieuwe pastorie van de gereformeerde gemeente een serie dakpannen, maar de kerk bleef onbeschadigd.

De bouwcommissie van de hervormde gemeente in Katwijk aan Zee ging vanmorgen de kerken en pastorieën langs om eventuele schade op te nemen. De Nieuwe Kerk verloor een aantal leien van het dak, waarna de straat aan de zuidzijde werd afgezet.

De hervormde gemeente in het Zeeuwse Kapelle hoorde tijdens de dienst hoe een deel van de leien van het dak werd gelicht en over de nok naar de andere kant van de kerk waaide. „Ze waren met lange spijkers bevestigd, maar als er eenmaal één gaat, gaan er nog veel meer”, zegt de echtgenote van ds. L. C. P. Deventer. ’s Middags werd het kerkplein om veiligheidsredenen afgesloten. De naamborden van de bedrijven die bezig zijn met restauratie van de toren waaiden door de kerktuin. Aan de toren ontstond geen schade.

De Rehobothkerk van de gereformeerde gemeente in Tholen verloor op drie plaatsen een deel van de pannen, waardoor lekkage ontstond. „Jammer, net op ’t laatst nog”, zegt koster I. D. van der Maas. De gemeente bouwt momenteel een nieuwe kerk. „Het dak zit er gelukkig nog niet op.”

Van de bomen langs de dijk nabij de oude kerk gingen er tientallen omver. „Het was hier heel erg”, vertelt Van der Maas. „Ik heb een snijbloemenkwekerij, maar alles is weg. Er staan alleen nog een paar stokjes.” Diaken J. Geluk fietste maandagmorgen naar de kerk in aanbouw. „Maar daar was gelukkig niets gebeurd”, verklaart hij.

In Rhenen gelastte de kerkenraad van de gereformeerde gemeente de avonddienst af nadat er forse schade aan het dak van het nieuwe kerkgebouw was ontstaan. De afwaaiende dakpannen zorgden voor een gevaarlijke situatie bij de kerk, die op de rand van een heuvel staat en daardoor veel wind vangt.

Als gevolg van de gaten in de dakbedekking liep de kerk zondagavond waterschade op. Binnendringend regenwater zorgde voor plassen in de kerkzaal en op de galerij. Zondagavond is geprobeerd verdere waterschade zoveel mogelijk te voorkomen, onder meer door zeilen over de banken te leggen.

Aan de overkant van de Rijn, in Ochten, waaiden loodranden van de spits van de hervormde kerk, waardoor een deel van de spits opengeblazen werd.

Enkele kerkgangers van de gereformeerde gemeente in Kampen troffen na de diensten hun auto beschadigd aan. ’s Morgens werden vier auto’s beschadigd door een afgevallen tak, ’s middags twee andere auto’s op dezelfde parkeerplaats doordat er opnieuw een tak uit een van de bomen was gekomen.

Bij de hervormde Grote Kerk in Papendrecht werd na de morgendienst een bejaarde kerkgangster omvergeblazen. Ze is met een bovenbeenbreuk overgebracht naar het ziekenhuis. Vanwege vallende dakpannen en zorg om de toren werd de middagdienst verplaatst naar de aula van de begraafplaats.

Bij de basiliek in het Brabantse Oudenbosch ontstond een gevaarlijke situatie toen de koperen platen die het dak bedekken naar beneden leken te komen. De wapperende platen werden rond 16.30 uur ontdekt door de koster van de basiliek. Hij sloeg direct alarm. Burgemeester A. Osterloh, die de hele dag al opereerde vanuit een crisiscentrum, sprak bij de kerk van „een geluk bij een ongeluk. Doordat de koster het gevaar op tijd constateerde, waren we er op tijd bij.”

De burgemeester liet de omgeving van de basiliek afzetten en schakelde Omroep Brabant in om de inwoners ertoe op te roepen binnen te blijven. Het was aanvankelijk de bedoeling de politie met een geluidswagen te laten rondrijden, maar het geluid van de omroepinstallatie kwam niet boven de wind uit. Dat gold ook voor de sirene. Een groep vrijwilligers verankerde het dak van binnenuit, waardoor het gevaar grotendeels was geweken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer