„Slechte beloning geen rem op vrije postmarkt”
De te lage beloning van bezorgers bij nieuwe postbedrijven mag voor staatssecretaris Heemskerk (Economische Zaken) geen reden zijn om de liberalisering van de postmarkt te blijven uitstellen, zeggen CDA en VVD in de Tweede Kamer.
Deze twee partijen vinden dat de overheid gewoon moet ingrijpen als de wet op het minimumloon wordt overtreden. Heemskerk wil de postmarkt pas verder liberaliseren als er voldoende uitzicht is op goede arbeidsvoorwaarden. Hij deed woensdag in de Tweede Kamer een beroep op vakbonden en werkgevers om weer naar de onderhandelingstafel te gaan en afspraken te maken over een cao.CDA’er Ten Hoopen herinnerde eraan dat de Tweede Kamer in een motie heeft uitgesproken per 1 januari 2009 voldaan moet zijn aan voorwaarden voor liberalisering. Ook VVD’er Aptroot vindt dat de consumenten snel verlost moeten worden van het private monopolie van TNT Post en kunnen profiteren van de concurrentie.
Aanleiding voor het debat was een rapport van de Arbeidsinspectie, waaruit Heemskerk concludeerde dat een „belangrijk deel” van de postbezorgers bij de nieuwe bedrijven werkt beneden het niveau van het minimumloon. Dit onderzoek volgde op de toezegging van de postbedrijven dat ze hun beloningssystemen zouden aanpassen.
PvdA-Kamerlid Vos zei zo snel mogelijk af te willen van de „overeenkomsten van opdracht.” Dat is goed voor architecten, niet voor postbezorgers, die moeten volgens haar als „normale werknemers uurloon krijgen.” SP’er Gesthuizen noemde „stukloon” uit de tijd en zei „geschrokken en geschokt” te zijn door het onderzoek.