Hezbollah zal gevangenen ruilen met Israël
Hezbollah zal twee gevangengenomen Israëlische soldaten ruilen voor vijf Libanezen die vastzitten in Israël. Hassan Nasrallah, de leider van de Libanese beweging, heeft dit woensdag voor het eerst bevestigd.
De ruil, waarbij de Verenigde Naties hebben bemiddeld, heeft plaats in het midden van de maand, zei Nasrallah. Hezbollah zal ook informatie verstrekken over het lot van een Israëlische piloot, wiens vliegtuig in 1986 in Libanon neerstortte.Het Israëlische kabinet keurde de ruil zondag al goed. Maar de Israëlische premier Ehud Olmert gelooft dat de twee door Hezbollah „vrij te laten” Israëliërs dood zijn. Nasrallah noemde dit „speculatie die nergens op is gebaseerd.” De vijf gevangenen die Israël vrijlaat leven nog. Een van hen, Samir Kantar, kreeg een levenslange celstraf, omdat hij volgens de Israëlische autoriteiten in 1979 drie Israëliërs doodde.
De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Tony McNulty, maakte woensdag bekend dat Londen de militaire afdeling van Hezbollah op de lijst van terroristische organisaties heeft geplaatst vanwege haar veronderstelde steun aan sjiitische milities in Irak. Zowel de Britse als de Iraakse regering beschuldigt de door Iran gesteunde Hezbollah van het opleiden van militieleden voor de strijd in Zuid-Irak, waar 4000 Britse militairen gelegerd zijn. McNulty zei dat Hezbollah tevens Palestijnse opstandelingen steunt.
De Britse premier Gordon Brown zei in het Lagerhuis dat de beslissing uitsluitend is genomen op basis van „nieuw bewijs van betrokkenheid bij terrorisme in Irak en de Palestijnse gebieden.”
De maatregel betekent dat de militaire afdeling van Hezbollah in Groot-Brittannië haar activiteiten moet staken en dat haar mogelijkheden voor fondsenwerving streng aan banden worden gelegd. De beweging mag haar activiteiten op andere terreinen in dat land wel voortzetten. Het parlement moet de maatregel officieel nog goedkeuren.
Lidmaatschap van een terroristische organisatie of publieke steunbetuigingen aan een van de 59 organisaties op de lijst kunnen in Groot-Brittannië strafrechtelijk worden vervolgd. Nu staan ook groepen als al-Qaida en de Koerdische afscheidingsbeweging PKK op de lijst. De Iraanse oppositiebeweging Mujahedeen-e-Khalq werd vorige maand van de lijst verwijderd omdat de beweging het geweld heeft afgezworen.