Indonesische politie haalt Bashir uit ziekenhuis
De politie in de Javaanse stad Solo heeft maandag de vermeende leider van de radicale moslimgroep Jemaah Islamiyah opgehaald voor verhoor. Abu Bakar Bashir, die in een ziekenhuis verbleef, wordt verdacht van betrokkenheid bij onder meer bomaanslagen in 2000 en bij plannen om president Megawati te vermoorden.
Vele tientallen aanhangers van de moslimgeestelijke raakten voor het hospitaal slaags met veiligheidstroepen. Er vielen volgens ooggetuigen verscheidene gewonden, onder wie politieagenten. Bashirs advocaten zeiden eerder dat hun cliënt naar Jakarta zal worden overgebracht.
De politie wilde Bashir al enige tijd verhoren, maar kort nadat dit voornemen bekend werd, stortte Bashir in. Hij ging naar een ziekenhuis, waar de politie hem korte tijd later formeel onder arrest plaatste.
Bashir ontkent iets van Jemaah Islamiyah te weten. De VS en Australië wezen leden van de groepering eerder aan als de mogelijke plegers van de recente bloedige moordaanslagen op Bali. Daardoor vielen bijna 200 doden.
De Verenigde Naties hebben vrijdag Jemaah Islamiyah op de lijst van groepen en personen gezet die banden hebben met het terreurnetwerk al-Qaida van Osama bin Laden.
Lidstaten van de VN zijn verplicht tot sancties tegen personen en groepen op die lijst, waaronder bevriezing van tegoeden en een embargo om wapens aan hen te leveren. De lijst telt inmiddels ongeveer 220 namen van personen en negentig groepen.
Twee Indonesische generaals, een van de strijdkrachten en een van de politie, hebben mogelijk een rol gespeeld bij de bloedige aanslagen op Bali. Dat meldt The Jakarta Post maandag op gezag van een anonieme bron binnen de Indonesische veiligheidsdiensten.
Volgens de krant waren een generaal buiten dienst van de politie en een legergeneraal in actieve dienst gezamenlijk op Bali op de dag dat de aanslagen plaatshadden. Ze verlieten het eiland een dag later. Woordvoerders van het onderzoeksteam op het eiland wilden het bericht bevestigen noch ontkennen.
Hoewel bewijzen daarvoor tot dusver ontbreken, deden kort na de aanslagen geruchten de ronde dat elementen binnen de Indonesische strijdkrachten mogelijk betrokken waren bij de aanslagen. Ze zouden de plegers van de aanslagen, vermoedelijk moslimextremisten, hebben voorzien van explosieven.