Stormschade ruim 100 miljoen euro
De schade als gevolg van de zware zuidwesterstorm van zondag bedraagt ruim 100 miljoen euro. Tot deze schatting komt het Verbond van Verzekeraars. Het betreft vooral schade aan huizen, opstallen, kassen, voertuigen en inboedels.
Grote klappen vielen er vooral in de tuinbouw, waar verzekeraar Interpolis een vrij groot marktaandeel heeft. De dochteronderneming van Rabobank voorziet op basis van de voorlopige meldingen een totale schade van 20 miljoen euro, waarvan 5 miljoen in de tuinbouw. Interpolis rekent erop dat het bedrag uiteindelijk hoger uitvalt omdat de volle omvang pas later duidelijk wordt.
De storm was de zwaarste sinds 1990, toen een zware januaristorm met nog hogere windsnelheden een schade van ruim 700 miljoen euro veroorzaakte. Al is de schade nu niet zo groot als in 1990, toch spreekt het verbond van een slecht jaar wat stormschade betreft. „Nog afgezien van de storm van zondag kwam de stormschade dit jaar al uit op zo’n 100 mijoen euro”, aldus een woordvoerder van het verbond.
Aan de duinen is nagenoeg geen schade berokkend. In het gebied tussen Zandvoort en Hoek van Holland is op enkele plaatsen aan de duinvoet wat zand weggeslagen. Volgens een woordvoerder van de Unie van Waterschappen is het zeewater niet hoog genoeg gekomen om een gevaar te vormen voor de kustverdediging.
Na diverse zware stormen in voor- en najaar van 1990 ontstond wel schade aan de duinenrij. In Noord-Holland werd zo veel zand weggeslagen dat het kabinet miljoenen guldens beschikbaar stelde voor herstel. Sindsdien is de situatie van de duinen, van de Zeeuwse eilanden tot de Waddeneilanden, sterk verbeterd, aldus de zegsman van de Unie van Waterschappen.
De storm veroorzaakte ook vandaag nog voor vertragingen op het spoor. Door enorme bladval op de rails kon veel treinmaterieel niet rijden. Reizigers in de Randstad moesten rekening houden met zeker vijftien minuten vertraging. Ook in andere delen van het land vielen er enkele treinen uit.
Door bladeren op de rails slippen de wielen van veel treinen. Daardoor slijten de wielen af en moeten ze worden afgekeurd, aldus een woordvoerder van Railverkeersleiding. Het is een probleem dat elke herfst kan voorkomen, maar door de storm van afgelopen zondag is nu extra veel materieel defect.
Tussen Rotterdam en Vlaardingen zette de NS minder treinen in. Ook tussen Hilversum en Utrecht reden vanmorgen minder treinen. Op de andere trajecten in de Randstad werden op bepaalde momenten eveneens treinen uit de dienstregeling genomen.
De Nederlandse Spoorwegen waren maandag druk doende om alle omgewaaide bomen, takken en ander ongemak weg te halen. Daarvoor werden honderden mensen ingezet en zes zogeheten schouwtreinen. Deze inspecteerden de rails en de bovenleidingen. Tegen de avond waren alle sporen weer vrijgegeven, maar moest nog wel, vooral in de Randstad, rekening worden gehouden met een kwartier tot een halfuur vertraging.
Overal in het land hadden de gemeentelijke plantsoenendiensten maandag de handen vol aan het opruimen van de restanten die zondag niet waren weggehaald. In Rotterdam stelde een woordvoerder dat gemeentewerken zeker nog een week bezig zal zijn met het opruimen van de losgerukte takken en omgewaaide bomen. De werkelijke herstelwerkzaamheden kunnen echter nog weken duren.
De doorgaande wegen op de Veluwe die zondag waren dichtgegaan, konden gistermiddag weer open. De bossen blijven voor wandelaars en fietsers echter gevaarlijk gebied vanwege takken die kunnen afknappen.
De mosselkwekers in Nederland vrezen het ergste nu de storm zo huis heeft gehouden. Zij zijn bang dat de percelen flinke schade hebben opgelopen, zo laat secretaris H. van Geesbergen van de Coöperatieve Productenorganisatie van de Nederlandse Mosselcultuur weten. „De kracht is vergelijkbaar met die van 1990, maar of de gevolgen ook vergelijkbaar zijn, zal deze week blijken. Bij de mosselkwekers staat 1990 in het geheugen als een rampjaar waarbij het natuurgeweld het hele wad heeft kaal geslagen.”
Het beeldenmuseum Kröller-Müller op de Hoge Veluwe kon maandag de schade opmaken van de ’beeldenstorm’. Zeker twintig monumentale eiken en vier kostbare kunstwerken zijn beschadigd. Onder die kunstwerken is de ”Needle Tower” uit 1968 van Kenneth Snelson, een publiekstrekker in staal en aluminium. De 28 meter hoge toren is halverwege geknakt. Het museum is tot donderdag gesloten.
Van de zeker dertig tropische vogels die zondag ontsnapten uit het papegaaienopvangcentrum in het Brabantse Oerle is er nog maar één teruggevonden. Tijdens de storm raakte de verwarmde tropische kas, waar de paradijsvogels in leefden, beschadigd. Zeker dertig vogels zijn bij hun ontsnapping door de wind meegenomen. Het gaat om lori’s, nachtegalen en Bali-spreeuwen.
Beheerder T. van Meegen maakt zich het meeste zorgen om de bontgekleurde lori’s. „Ze houden het maar twee dagen uit buiten, want ze leven van tropische vruchten. We hopen dat mensen ons bellen als ze tropische vogels vinden.”