Politiek

CU en SGP in de bres voor christenen Irak

De ChristenUnie en de SGP hebben dinsdag in een Kamerdebat opnieuw aandacht gevraagd voor de moeilijke positie van christenen in Irak. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken doet voor hen wat hij kan.

Redactie politiek
2 July 2008 11:01Gewijzigd op 14 November 2020 06:03
BAGDAD - Iraakse christenen in Bagdad. De ChristenUnie en de SGP hebben dinsdag in een Kamerdebat opnieuw aandacht gevraagd voor de moeilijke positie van christenen in Irak. Foto EPA
BAGDAD - Iraakse christenen in Bagdad. De ChristenUnie en de SGP hebben dinsdag in een Kamerdebat opnieuw aandacht gevraagd voor de moeilijke positie van christenen in Irak. Foto EPA

ChristenUnie-Kamerlid Voordewind en SGP’er Van der Staaij wezen Verhagen dinsdag nogmaals op de gebrekkige hulpverlening aan Iraakse christenen in de Ninevévlakte. Grote hulpverleningsorganisaties weten hen niet of nauwelijks te bereiken. Beide parlementariërs vroegen de minister daarom kleine, lokale hulporganisaties te steunen.Voordewind drong er ook bij Verhagen op aan werkgelegenheidsprojecten te ondersteunen in Koerdistan en in de Ninevévlakte, bijvoorbeeld via de bouw van ziekenhuizen, scholen en het eventueel meefinancieren van de universiteit in de Ninevéregio.

Verhagen herhaalde dat de positie van christenen hem zorgen baart en dat hij er regelmatig aandacht voor vraagt. Daarnaast besteedt het kabinet op verzoek van de Kamer 6 miljoen euro extra ten behoeve van Iraakse vluchtelingen in Noord-Irak en Syrië.

In reactie op het verslag dat Voordewind had geschreven over zijn reis door Irak heeft Verhagen vrijdag toegezegd dat hij onderzoek laat doen naar berichten over christenen in Noord-Irak die door fundamentalistische moslims van hun grond worden verdreven.

Van een aparte christelijke provincie in de Ninevévlakte is Verhagen geen voorstander. „Er woont bijvoorbeeld ook een aanzienlijke Arabische en Koerdische bevolkingsgroep. Het streven naar een eigen autonome christelijke regio lijkt daarom, los van de wenselijkheid, niet eenvoudig te realiseren en zou juist tot toenemende spanningen kunnen leiden.”

De Kamer heeft dinsdag besloten de bijdrage aan de NAVO-trainingsmissie in Irak en aan de EU-missie in Bosnië met een jaar te verlengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer