Buitenland

Bevolking Bahrein brengt stem uit

Bij de parlementsverkiezingen in Bahrein, de eerste in dertig jaar, zijn negentien van de veertig zetels in de eerste ronde beslist. Voor de andere 21 moet een tweede ronde worden gehouden. Zowel Islamisten als secularisten veroverden zetels.

AP
25 October 2002 22:40Gewijzigd op 13 November 2020 23:54

De verkiezingen werden in Bahrein gevierd als een grote stap in het democratiseringsproces. Nadat minister van Informatie Nabil al-Hamer bekend had gemaakt dat de opkomst 53,2 procent bedroeg, stapten honderden Bahreiners in hun auto om ’s nachts door de stad te gaan rijden.

De parlementsverkiezingen waren de eerste in een Golfstaat waarbij vrouwen hun stem mochten uitbrengen en zich verkiesbaar stellen. Bij de eerste negentien gekozenen zaten geen vrouwelijke kandidaten. Wel hebben zich twee vrouwen gekwalificeerd voor de tweede ronde.

Zeker zeven van de negentien kandidaten die direct een meerderheid haalden behoren tot moslimfundamentalistische stromingen. De andere twaalf deden mee als onafhankelijk kandidaat, wat erop kan wijzen dat zij voorstanders zijn van scheiding van godsdienst en staat. Omdat de meeste kandidaten nieuwkomers zijn was het moeilijk uit te maken welke van de twee stromingen de boventoon voerde. Maar volgens de gezaghebbende politiek commentator Mahdi Rabe’a zijn minstens tien van de eerstgekozenen islamisten en behoren zij merendeels tot soennitische groeperingen.

De soennieten, waartoe onder andere het koningshuis behoort, zijn in Bahrein iets in de minderheid tegenover de sjiieten. De sjiieten zijn volgens Rabe’a slecht vertegenwoordigd omdat sjiitische groepen een boycotactie hebben gevoerd. Zij vonden de verkiezingen niet democratisch genoeg, omdat er naast de nu gekozen kamer een eveneens veertig zetels tellende raad blijft bestaan die door de koning wordt benoemd.

Sjeik Ali Salman, de leider van de sjiitische organisatie al-Wefaq die de boycotcampagne had aangevoerd, gaf gisteren toe dat de verkiezingen eerlijk waren verlopen. Hij feliciteerde koning sjeik Hamad bin Isa Al Khalifa met „dit democratisch initiatief.”

De sjiieten hebben in het verleden geageerd voor politieke hervormingen. Bij de onrust die dat met zich meebracht vielen meer dan veertig doden. De beweging is tot bedaren gekomen onder de nieuwe koning, die meer dan duizend politieke gevangenen vrijliet en ballingen toestond naar Bahrein terug te keren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer