Buitenland

Protest christenen tegen shariabank

Christelijke politici in Indonesië protesteren fel tegen een nieuwe wet die het gebruik van speciale shariabanken moet ondersteunen. De christelijke Partij Voor Vrede en Welvaart (PDS) heeft gedreigd desnoods het constutionele hof in te schakelen om de wet te blokkeren. In Jakarta stemde deze maand een overgrote meerderheid van het Indonesische parlement voor de zogenoemde shariabankwet.

Van onze correspondent
30 June 2008 10:03Gewijzigd op 14 November 2020 06:02

De PDS vreest dat islamisten met deze wet een voet tussen de deur krijgen in de nationale wetgeving en hun ultraconservatieve politieke agenda kunnen uitvoeren.De angst bij christelijke gemeenschappen voor islamisering van het Indonesische staatsbestel en wetgeving lijkt niet ongegrond. Deze week toonde een uitgebreid enquêteonderzoek aan dat een meerderheid van de moslims in Indonesië de invoering van de islamitische shariawetgeving ondersteunt.

Het onderzoeksbureau Roy Morgan Research interviewde 8000 respondenten over de gehele archipel. Resultaten toonden aan dat 52 procent van de Indonesiërs instemt met de invoering van de sharia. Daarbij gaat het om twee van de drie moslims. Analisten zetten echter vraagtekens bij het begrip sharia en in welke mate de respondenten daadwerkelijk hebben begrepen wat dergelijke wetgeving inhoudt. „Een moslim zal vermoedelijk vaak ja zeggen als hem gevraagd wordt of hij invoering van de sharia goedkeurt”, aldus een medewerker van Roy Morgan Research.

De nieuwe shariabankwet moet het buitenlandse banken en financiers gemakkelijker maken om met lokale partners Shariabanken op te zetten. Ook biedt de nieuwe wetgeving meer flexibiliteit aan commerciële Indonesische banken om aan voorwaarden te voldoen om een sharia-afdeling op te richten. De PDS, de enige christelijke partij in het Indonesische parlement, heeft inmiddels een minderheidsnota ingediend waarin het formeel afstand wil doen van alle gevolgen van deze nieuwe wet.

In een speciale parlementsvergadering op 17 juni verklaarde PDS-woordvoerder Retna Rosmanita Situmorang dat de nieuwe shariabankwetgeving niet in overeenstemming is met de nationalistische staatsideologie Pancasila en de Indonesische grondwet. De grondwet uit 1945 moet garanderen dat elk Indonesische burger dezelfde rechten en bestuur geniet, zonder uitzonderingen.

Ze hekelde het feit dat tot een nieuwe wetgeving op national niveau moet worden besloten, terwijl in een wet uit 1998 al een duidelijke verwijzing staat naar de werking van shariabanken. Hiermee gaf ze uiting aan de grotere zorgen van veel Indonesische christenen dat de principes van één specifieke belangengroepering nu de seculiere nationale wetgeving binnendruppelen.

„Onze nationale wetgeving wordt hiermee stilletjes veranderd en verliest haar seculariteit. Wetten zoals nu met de shariabanken komen nota bene allemaal van de regering. En president Yudhoyono grijpt niet in”, aldus PDS-partijleider Denny Tewu.

Analisten achten de shariabankwet van groot belang voor de verdere groei van de markt voor shariabanken. In een interview met Reuters sprak parlementslid Andi Rahmat zijn vertrouwen uit in de nieuwe wet, waarmee volgens hem de waarde van de islamitische banksector in Indonesië binnen vijftien jaar 20 procent van de totale waarde van Indonesische banken zal beslaan.

De islam verbiedt de betaling van rente en accepteert alleen financiële inkomsten van materieel bezit. Zo zal bij de kredietaankoop van een auto de shariabank een klant geen rente rekenen, maar administratiekosten en een bepaald winstpercentage. Ook verbiedt het investering in alcohol, tabak of gokken.

Indonesië heeft relatief laat gereageerd op een wereldwijde razendsnel groeiende, islamitische financiële markt. De grootste economie van Zuidoost-Azië loopt hiermee achter op buurlanden Maleisië en Singapore in de ontwikkeling van op de sharia gebaseerde financiële diensten en producten. Experts zien hierin een gemiste kans voor Indonesië om grote kapitaalinvesteringen uit de Arabische olielanden los te trekken voor infrastructuurprojecten.

Momenteel bestaat het kapitaal van de shariabanken nog maar slechts uit 5 procent van de totale waarde van Indonesische banken, vergeleken met 12 procent in Maleisië. Maar een groeiend aantal Indonesische banken, waaronder een groot deel staatsbanken, wil zo snel mogelijk speciale sharia-afdelingen openen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer