Kesteren komt onder curatele van provincie
Vanwege onoverkomelijke tekorten op de begroting wil het college van de pas heringedeelde gemeente Kesteren steun vragen aan Rijk en provincie. Kesteren krijgt daarmee de zogenoemde artikel-12-status. Het Rijk stelt als voorwaarde dat de onroerendezaakbelasting (OZB) met 49 procent wordt verhoogd.
De meerjarenbegroting 2003-2006, die het college vorige week woensdag aan de gemeenteraad presenteerde, vertoonde een tekort van 4,5 miljoen euro per jaar. Dus stelden Burgemeester en Wethouders een pakket saneringsmaatregelen samen dat ze vrijdag aan de raadsleden hebben verstuurd.
Het college stelt in het pakket voor om onder meer te bezuinigen op onkruidbestrijding, verkeersveiligheid, arbeidsplaatsen binnen de gemeente, schoolzwemmen en godsdienstonderwijs op openbare basisscholen. Bovendien adviseert het de OZB met 49 procent te verhogen.
„Dit is echt het maximaal haalbare”, aldus wethouder van Financiën H. Willemsen (CDA). „Eigenlijk vinden we als college dat met deze voorstellen de grens van het acceptabele is overschreden. Daar komt bij dat ze de geldproblemen niet eens oplossen. Als we deze maatregelen doorvoeren, besparen we ’slechts’ 3 miljoen euro en blijven we dus zitten met een begrotingstekort van 1,5 miljoen per jaar.”
De conclusie van het college is dan ook om steun te vragen bij de rijksoverheid, zo schrijft het dagelijks bestuur van Kesteren aan de gemeenteraad. Willemsen: „Als we dat niet doen, moeten we de komende jaren diep snijden in zeer belangrijke zaken, terwijl we uiteindelijk toch door de bodem van de geldkist zakken. We kunnen de problemen gewoon niet zelf oplossen.”
Hoewel een beroep op het Rijk zeer waarschijnlijk tot een financiële injectie zal leiden, staat het college absoluut niet te trappelen om een artikel-12-procedure te starten. Burgemeester A. P. Heidema: „Natuurlijk niet. Het betekent dat we onder curatele worden gesteld. We kunnen geen spat van onze ambities waarmaken, moeten zelfs een stapje terugdoen. Ruimte voor nieuw beleid is er niet. Al onze investeringen zullen worden gecontroleerd door de provincie. Zelfs pennen en potloden mogen we dan pas aanschaffen als Gelderland het goed vindt. Net zo lang tot onze financiële situatie weer gezond is.”
Een belangrijke oorzaak van de geldzorgen ligt volgens Heidema in de gemeentelijke herindeling van oktober 2001. „De voormalige gemeenten Echteld, Dodewaard en Kesteren hebben in het licht van de herindeling sommige achterstanden niet adequaat opgepakt. Daarbij denk ik onder meer aan wegenbeheer. Die dingen liggen nu allemaal op ons bordje. Maar ja, gedane zaken nemen geen keer.”
Een andere oorzaak is het strengere handhavingsbeleid dat Kesteren wil gaan voeren. Heidema: „We gaan de achterstanden in vergunningverlening en controle wegwerken. Dat heeft veel aandacht nodig, zeker sinds Volendam en Enschede.”
Op 31 oktober buigt de gemeenteraad zich over het collegevoorstel. Op 11 november moet er een definitieve beslissing worden genomen, zodat het verzoek om een artikel-12-procedure nog voor 1 december op de bus kan. Hoe het besluit van de raad ook uitvalt, de Kesterense burger zal in ieder geval te maken krijgen met een OZB die 49 procent hoger is. Dat is namelijk een voorwaarde van het Rijk om voor steun in aanmerking te komen.