Twee miljard euro voor schone lucht
Het Rijk trekt bijna 2 miljard euro uit voor verbetering van de luchtkwaliteit in ons land.
Met het pakket maatregelen wil het kabinet uiterlijk in 2015 voldoen aan Europese nomen voor luchtkwaliteit. Omdat er nu een aanpak bekend is om de lucht schoner te maken, kunnen allerlei bouwprojecten, zoals wegen, woonwijken en bedrijventerreinen, die in de afgelopen jaren zijn stilgelegd door rechters, alsnog worden gerealiseerd. „Dit is een mijlpaal”, zo verklaarde minister Cramer van Milieu gisteren na afloop van de ministerraad.Zeer waarschijnlijk kan Nederland niet op alle plaatsen op tijd aan de Europese normen voldoen. In en om enkele grote steden is meer tijd nodig. Minister Cramer verwacht dat de Europese Commissie, die met dit Nationaal Samenwerkingsplan Luchtkwaliteit (NSL) moet instemmen, Nederland de extra tijd gunt. „We plegen enorm veel inspanningen met dit plan. Er is geen ander Europees land zo ver. Daarom verwacht ik dat Brussel met dit pakket instemt”, aldus de minister.
De maatregelen richten zich op vermindering van fijnstof en dioxide. Daarvoor zijn vooral het autoverkeer en de pluimveehouderij verantwoordelijk.
Ruim 550 miljoen euro van de 2 miljard euro is bestemd voor roetfilters op dieselauto’s, voor een sloopregeling voor oude dieselauto’s en voor luchtwassers bij honderden pluimveehouderijen.
Bijna 630 miljoen is bestemd voor maatregelen rondom het hoofdwegennet, zoals geluidsschermen en snelheidsbeperkingen. Zo’n 370 miljoen is voor lokale maatregelen, bijvoorbeeld het aanleggen van milieuzones waar bepaalde vrachtauto’s en bestelauto’s niet langer mogen komen. De gemeenten leggen hier zelf ook een bedrag van 340 miljoen euro bij. Minister Cramer adviseert gemeenten om meer maatregelen te nemen dan is afgesproken. Dat vergemakkelijkt het halen van de doelen. Op dit moment zijn er 400.000 Nederlanders die wonen en werken op plaatsen waar de lucht onvoldoende schoon is.
De Stichting Natuur en Milieu kraakt het Nationaal Samenwerkingsplan Luchtkwaliteit tot de grond toe af. Volgens de stichting is het „een creatieve oefening om de lucht schoon te rekenen en zo minimaal mogelijk aan de wettelijke normen te voldoen.”