Massaal meeleven met Venloos gezin
Nederland leeft massaal mee met de nabestaanden van René Steegmans (22) uit Venlo, die donderdag overleed aan de gevolgen van ernstige mishandeling. Duizenden mensen betuigen hun meeleven via internet. Vrijdagavond om halfzeven begint een stille tocht. Ook politici uit Den Haag lopen mee.
„Hoeveel mensen er meelopen, is niet belangrijk”, zei burgemeester J. Schrijen donderdag. „We willen iedereen de kans bieden zijn of haar medeleven te betuigen. We moeten elkaar recht in de ogen blijven kijken.” De burgemeester riep op tot bezinning. Een transportfirma uit Venlo heeft alle bedrijven in de stad gevraagd om vrijdag de vlaggen halfstok te hangen. De gemeente ondersteunt dit verzoek. De actualiteitenrubriek 2Vandaag zendt de stille tocht op televisie uit.
De gemeente Venlo gaat de website waarop het condoleanceregister voor de vermoorde René Steegmans kan worden getekend, screenen op ongewenst taalgebruik. In de duizenden reacties die via het internet binnen komen, werd geregeld op indringende wijze verwezen naar de herkomst van de Marokkaanse hoofdverdachte.
„De gemeente Venlo verzoekt u dringend racistisch taalgebruik achterwege te laten”, aldus een eerste mededeling die aan de website www.venlo.nl werd toegevoegd. Later werd besloten een technologische methode toe te passen waarbij de mailtjes eerst worden gecontroleerd alvorens te worden gepubliceerd.
„Teksten met discriminerende uitingen filteren we eruit. Overigens kwamen er racistische verwensingen van beide kanten, van autochtonen en van allochtonen”, aldus een woordvoerder van de gemeente Venlo. „Kritiek op het beleid van bijvoorbeeld onze gemeente laten we wel staan, die vrijheid hebben de mensen.”
De reacties getuigen van machteloosheid, woede en frustratie. De inzenders wensen de familie van het slachtoffer veel sterkte toe. In veel gevallen dringen zij aan op een hoge straf voor de twee verdachten. Ook veroordelen ze in scherpe bewoordingen de passieve rol van de ooggetuigen, die het drama dinsdag in Venlo zagen gebeuren, maar niet in durfden te grijpen. René Steegmans zou tegen de twee verdachten, die met hun scooter een oude vrouw hinderden, hebben gezegd: „Betuig wat meer respect voor ouderen.”
De Stichting Meld Geweld wil met een nieuwe voorlichtingscampagne mensen leren bij geweld op straat het slachtoffer te ontzetten. „Gil keihard „brand” of spreek elkaar aan om het slachtoffer te helpen. Gebruik je gezond verstand”, heeft een woordvoerster gepleit.
De stichting is mede verantwoordelijk voor de campagne Meld Geweld. „We hebben in de afgelopen campagne de nadruk gelegd op: bel 1-1-2, onthoud de kenmerken van de dader en laat het slachtoffer niet alleen. Want doorlopen in zo’n situatie kán niet. Maar ertussen springen is niet altijd verstandig.”
Volgens de stichting kan de omstanders van de grove mishandeling in Venlo niet worden verweten dat ze niet méér deden dan het alarmnummer van de politie bellen. „Er is nu in elk geval gebeld, en de kassajuffrouw heeft de zaak vertraagd zodat de daders gepakt konden worden. Dat is al heel wat. Maar ik geef het je te doen: je gaat een halfje brood kopen en je komt terecht in een vervreemdende situatie. Geweld is heel eng.”
De stichting ontwikkelt een nieuwe voorlichtingscampagne om omstanders ervan bewust te maken dat er meer mogelijkheden zijn dan alleen 1-1-2 te bellen. „We willen die gedragsalternatieven op de harde schijf krijgen van mensen, zodat ze niet verstijfd staan van angst, maar hun gezond verstand gebruiken.”