Top Rusland-EU vol spanningen
MOSKOU (AP) – De Europese Unie en Rusland zijn donderdag in het Russische Khanty-Mansiisk begonnen aan een tweedaagse top. De bekoelde politieke en economische verhoudingen zouden wel eens flink opgeschud kunnen worden.
Het is de eerste ontmoeting van de Russische president Dmitri Medvedev met vertegenwoordigers van de EU. Voor de EU zijn aanwezig buitenlandcoördinator Javier Solana, voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en premier Janez Jansa van Slovenië, de huidige voorzitter van de EU.De plaats die Medvedev koos voor de ontmoeting –een verafgelegen, West-Siberisch stadje dat enorme welvaart kreeg door de olie-industrie– zou volgens sommigen wel eens tekenend kunnen zijn voor Ruslands houding tegenover de EU. Anderen geloven dat Medvedev werkelijk ander beleid zal voeren dan zijn voorganger Vladimir Poetin, onder wiens presidentschap mensenrechten, persvrijheid en rechtszekerheid geen prioriteit hadden.
De gesprekken in Rusland zijn een voorbereiding voor onderhandelingen die 4 juli ingaan. Dan moet overeenkomst bereikt worden over de toekomst van de handel tussen de EU en Rusland en, zo hoopt de EU, over veiligheid en mensenrechten in Rusland. In juli 2009 moet er dan een nieuw ’strategisch partnerschap’ tot stand zijn gekomen.
Energie staat bovenaan de agenda. De EU wil dat Rusland de enorme energiesector openstelt voor buitenlandse investeerders, zoals de Europese energiemarkt ook openstaat voor Russische investeerders. Maar ook wil Europa afspraken maken over corruptiebestrijding, criminele opsporing en de bestrijding van mensensmokkel en de smokkel van drugs.
Rusland op zijn beurt wil betere toegang tot Europese markten. Bovendien liggen er nog politieke meningsverschillen op tafel aangaande Kosovo, Iran en Afghanistan.
Hoewel de EU drieënhalf keer meer inwoners heeft dan Rusland, tien keer meer aan legers uitgeeft en een economie heeft die vijftien keer groter is dan Rusland, blijkt dat land toch de krachtigste partij in onderlinge onderhandelingen. Dat komt door de onderlinge verdeeldheid van Europa, zei Jacques Andreani, een Franse diplomaat en voormalig ambassadeur in de Verenigde Staten. Elke lidstaat van de unie heeft weer een ander idee over hoe Rusland benaderd moet worden.