Zimbabwaanse minister veroordeelt kritiek Mandela
De kritiek van antiapartheidsicoon Nelson Mandela op de Zimbabwaanse president Robert Mugabe is ’niet van belang’, heeft Mugabes minister van informatie Sikhanyiso Ndlovu donderdag gezegd. Oppositieleider Morgan Tsvangirai liet weten blij te zijn met Mandela’s opmerkingen.
Tsvangirai nam ook afstand van een opiniestuk in de Britse krant The Guardian van woensdag –tevens afgedrukt in de donderdageditie van de Volkskrant– waarin hij opriep tot het inzetten van een VN-vredesmacht in Zimbabwe.Ondertussen werd de nummer 2 van de Zimbabwaanse oppositie, Tendai Biti, op borgtocht vrijgelaten. Zuid–Afrika meldde dat voor de tweede achtereenvolgende dag tientallen leden van de oppositie toevlucht hadden gezocht in de Zuid–Afrikaanse ambassade in Harare.
Mandela sprak woensdagavond op een fondswervingsdiner in Londen van ’een tragisch falen van de leiding in ons buurland Zimbabwe’. Tsvangirai zei in een telefoongesprek met het Britse Sky News vanuit de Nederlandse ambassade in Harare waardering te hebben voor de door Mandela betoonde solidariteit.
Ndlovu erkende weliswaar dat Mandela niet de reputatie heeft aan druk toe te geven, maar hield staande dat Mandela in dit geval was gezwicht voor westerse druk. Ook de stap van de Britse koningin Elizabeth II om Mugabe zijn ridderschap te ontnemen, is volgens Ndlovu onderdeel van de westerse campagne tegen Zimbabwe.
‘Al die dingen zijn niet belangrijk’, zei de Zimbabwaanse minister. Hij wees erop dat niemand Groot–Brittannië veroordeelt vanwege de oproep tot uitbreiding van de sancties tegen Zimbabwe, ook Mandela niet.
Mandela nam met zijn kritiek op Mugabe indirect ook de Zuid–Afrikaanse president Thabo Mbeki op de korrel. Mbeki houdt zich opvallend stil over het optreden van Mugabe. Andere Afrikaanse leiders stelden eerder al vraagtekens bij de houding van Mbeki.
Tsvangirai liet donderdag weten niet betrokken te zijn geweest bij de opstelling van een opiniestuk dat woensdag onder zijn naam in de Guardian verscheen. ’Betrouwbare bronnen’ verzekerden The Guardian dat het artikel zijn goedkeuring had, maar dat is niet het geval, zegt Tsvangirai in een verklaring die werd verspreid door zijn partij, de Beweging voor Democratische Verandering (MDC). Tsvangirai zegt geen voorstander te zijn van militair ingrijpen door welke organisatie dan ook. De MDC probeert vast te stellen hoe het stuk bij The Guardian is beland.
Tsvangirai trok zich zondag terug uit de presidentsverkiezingen in zijn land, die voor vrijdag zijn gepland. Hij deed dat naar aanleiding van het geweld dat de regering tegen de oppositie gebruikt om te verhinderen dat hij de verkiezingen wint. Tsvangirai verblijft sinds zondag in de Nederlandse ambassade in Harare.
De MDC meldde ook de vrijlating tegen een borgsom van Biti, die op 12 juni was gearresteerd toen hij uit Zuid–Afrika terugkeerde in zijn land. Hij werd onder andere in staat van beschuldiging gesteld wegens hoogverraad, waar de doodstraf op staat.
Tsvangirai sprak zich woensdag uit voor onderhandelingen over een overgangsregering, maar maakte tegelijkertijd duidelijk dat alleen kon worden gepraat als Biti zou worden vrijgelaten. Het is niet duidelijk of Biti’s vrijlating verband houdt met de woorden van Tsvangirai, maar MDC–woordvoerder Nelson Chamisa ontkende dat sprake zou zijn van een concessie van Mugabe. Chamisa benadrukte dat er van het begin af aan geen gronden waren voor de beschuldigingen aan het adres van Biti.
De afgelopen weken zijn tientallen leden van de oppositie, onder wie hoge partijmedewerkers, door knokploegen van Mugabes Zanu–PF aangevallen of gedood.