„Wees gretig wanneer anderen bang zijn”
Zelfs in deze barre beurstijden geeft de belegger de moed niet op. Dat bleek donderdag maar weer eens op de Dag van het Aandeel. „Ik heb er alle vertrouwen in dat we, ondanks een groot verlies dat ik geleden heb, weer een opwaartse trend in de koersen krijgen”, hoopt een dertiger, netjes in het pak.
Samen met de Nederlandse Centrale van Beleggingsstudieclubs organiseerde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) in de Amsterdamse RAI de 24e editie van de Dag van het Aandeel.
Veel van de ongeveer 1250 bezoekers lijken helemaal niet ontmoedigd te zijn door de beursellende. „Ik ben geen pessimist”, zegt J. Voskuil, een oudere particuliere belegger. „De beurs zal zich echt wel weer herstellen. Toen de ING Bank een koers-winstverhouding van 25 had, kocht ik het aandeel echt niet. Maar nu die verhouding op 8 ligt, zijn er vanzelf wel weer mensen die erin stappen.”
De vroegere kruidenier Voskuil heeft een gespreide defensieve beleggingsportefeuille met aandelen -„geen ict-stukken”-, obligaties en onroerend goed. Hij kan zich voorstellen dat mensen die met geleend geld zijn gaan beleggen nu best wel zenuwachtig zijn. Hij niet. „Als ik er vannacht wakker van zou liggen, zou ik mijn stukken morgen verkopen.”
„Wat een hocus-pocus”, schampert een keurige meneer bij een stand op de informatiemarkt waar een technisch analist aan de hand van een AEX-grafiek zijn verhaal houdt over bodems, toppen en weerstandsniveaus. „Ik snap echt niet dat mensen daarin geloven.”
Ondertussen doet de analist zijn best zijn gehoor ervan te overtuigen dat hij tegen niemand zegt dat ze nu aandelen moeten kopen. Hij probeert slechts aan te geven wat er in de markt gebeurt en dat er langzaamaan weer meer kapitaal terugkomt op de beurs. „Ja maar, geloven mensen dat verhaal van u?” probeert een kritische luisteraar nog. Andermaal vertoont de standhouder zijn kunstjes. En wist zich het zweet van het gezicht wanneer even later het gehoor verdwijnt.
„Gold begin 2000 nog het beursadagium ”Be fearful when others are greedy” (Wees bang wanneer anderen gretig zijn, HJH), dan moeten we nu misschien het omgekeerde stellen”, zo formuleert VEB-voorzitter P. Zwart in zijn openingstoespraak een beleggerswijsheid.
Particulieren hebben het volgens Zwart moeilijk. „We moeten ergens door het dieptepunt heen zijn gegaan”, klinkt het troostend en bemoedigend vanaf het podium. Meelevend: „Ik denk dat er niemand hier in de zaal is die geen verlies heeft geleden.”
G. Möller, directeur van Euronext Amsterdam -de effectenbeurs- bekent dat hij vreselijk jaloers is op de Bijenkorf, een buurman van de beurs. „Tijdens de drie dolle dwaze dagen zijn de prijzen gehalveerd en kan ik vanwege de drukte mijn werkplek slechts met moeite bereiken. Bij mij zijn de koersen ook gehalveerd, maar er staan geen rijen beleggers voor de deur.” Grote hilariteit in de zaal.
De directeur van Euronext pleit sterk voor een verdere standaardisering van boekhoudregels, een oproep die later herhaald wordt door ING-topman E. Kist.
Samen met R. Groenink (topman van ABN Amro) en K. Storm (oud-bestuursvoorzitter van Aegon) mag Kist vertellen hoe hij zijn financiële bedrijf door het stormachtige economische weer heen denkt te loodsen. Afgaand op de positieve kijk die de drie topmannen hebben op hun eigen concern, lijkt het volgens E. de Winter „meer op een reclamepraatje.”
Hoewel ze in haar beleggingsportefeuille nogal wat technologiefondsen heeft zitten en dus de laatste paar jaar verliezen moest incasseren, voegt ze er meteen aan toe dat ze over de laatste vier jaar gemeten nog altijd op winst staat. „De grootste klap was met Baan-aandelen. Toen heb ik zo’n 70.000 euro verloren.” Desondanks heeft dat haar de moed niet doen verliezen. „Eind volgend jaar, dan hebben de bedrijven alle rommel opgeruimd. Dan kan de AEX wel weer op 500 staan.”
Ook een oudere man -„nee, noem mij maar Jansen”- is niet terneergeslagen, hoewel hij volgens eigen zeggen een kleine miljoen euro verloren heeft. „Er is veel van de koersen af, we zijn niet ver van het dieptepunt.”
In een paneldiscussie blijkt dat de drie topmannen nog geen krachtig herstel van de aandelenkoersen voorzien. Kist: „De onzekerheid op de beurs zal nog wel even uitzieken. De politiek regeert de beurs. Dat is zeer frustrerend, maar we kunnen er verder niets aan doen.”
Volgens Groenink drijft onzekerheid op de beurs het sentiment. Hij geeft daarbij het voorbeeld van het Zweeds-Zwitserse bedrijf ABB dat deze week problemen bekendmaakte met asbestclaims. „De koers vloog meteen 60 procent naar beneden, terwijl het werkelijke effect op het concern deze reactie niet rechtvaardigt.”
Storm is positiever gestemd. „Als we maar blijven praten over herstel van het vertrouwen, dan komt het nooit. Ik heb een hekel aan bestuursvoorzitters die vinden dat hun aandeel te laag staat.”
En nu maar wachten op betere beurstijden.