Birmese vluchtelingen verspreid over wereld
Ruim dertigduizend Birmese vluchtelingen die in Thaise kampen waren ondergebracht, zijn voor hervestiging doorgestuurd naar andere landen, waaronder Nederland. De operatie is de grootste van deze aard. De Verenigde Naties hebben dit woensdag bekendgemaakt.
De meeste vluchtelingen behoren tot de Karen-minderheid. Zij bevinden zich in negen Thaise kampen langs de grens met Birma. Volgens de VN zijn sinds het begin van de operatie in januari 2005 in totaal 30144 vluchtelingen buiten Thailand ondergebracht, maar verblijven er nog 123.500 vluchtelingen en asielzoekers. Sommigen wonen al bijna twee decennia in de kampen en hebben er kinderen gekregen. Er zijn zelfs vluchtelingen die in de kampen zijn opgegroeid en nu zelf kinderen hebben.Actievoerders beschuldigen de Birmese junta van genocide op de Karen en andere etnische minderheden. De VN schat de mogelijkheden voor hervestiging in Birma zelf gering.
Van de ruim dertigduizend ’Thaise’ Birmezen zijn sinds de start van het programma, in januari 2005, ongeveer 21.500 vertrokken naar de Verenigde Staten, 3400 naar Australië en 2600 naar Canada. Ook Nederland is naast Finland, Ierland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk een plaats van hervestiging. Er vertrekken volgens het Vluchtelingenbureau van de Verenigde Naties (UNHCR) momenteel gemiddeld ruim driehonderd Birmese vluchtelingen per week uit Thailand.