Verwarring over aanpak drankketen
De Tweede Kamer wil dat de commerciële drankketen zo snel mogelijk hun deuren sluiten. Maar hoe dat moet, daarover bestaat verwarring.
Donderdag debatteerde de Tweede Kamer plenair heel kort over het ontmoedigingsbeleid voor alcohol. Daarbij kwamen de problemen rond drankketen op het platteland aan de orde. De Kamer maakt zich ernstige zorgen over de uitwassen rond deze zuipketen. Vaak drinken jongelui er te veel, de (brand)veiligheid is meestal ondermaats en keten die tegen betaling drank schenken, beschikken niet over de nodige vergunningen.ChristenUnie-Kamerlid Voordewind dacht vorige week dat hij de oplossing in handen had. Uit een brief van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken had hij opgepikt dat de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA), die onder meer controleert op horecavergunningen, zelfstandig de bevoegdheid heeft om de keten te sluiten.
Voordewind stelde in een motie voor om na de zomer over te gaan tot een harde aanpak als gemeenten niet mee willen werken aan een eerder aangekondigde proef om samen met de VWA drankketen aan te pakken. De VWA zou dan zelfstandig -dus zonder medewerking van gemeenten- tot sluiting moeten overgaan. De sluiting zou overigens alleen gelden voor de zogeheten commerciële keten, waar vijftien of meer jongeren één of meerdere malen per week bijeenkomen en waar zonder horecavergunning tegen betaling alcohol wordt geschonken. Voor de niet-commerciële keten bepleitte Voordewind het maken van afspraken tussen gemeenten en keeteigenaren over drankgebruik en (brand)veiligheid.
De aanpak van het CU-Kamerlid was helder. De partij zocht steun voor de uitspraak en kreeg die van de andere regeringspartijen, CDA en PvdA. Woensdag, een dag voor een debat in de Kamer over de alcoholproblematiek, bracht de CU het succesje alvast naar buiten.
Maar toen ambtenaren op het ministerie van Volksgezondheid voorafgaande aan het debat de motie van Voordewind onder ogen kregen, brak er lichte paniek uit. Volgens minister Klink en zijn ambtenaren heeft de Voedsel- en Warenautoriteit helemaal geen zelfstandige bevoegdheid om drankketen te sluiten. Dit recht is voorbehouden aan gemeenten. De VWA mag alleen boetes opleggen. Voordewind moest zijn motie aanpassen, anders zou de minister de Kamer ontraden de motie te aanvaarden. Het CU-Kamerlid besloot te luisteren en de motie in deze zin aan te passen. Als het aan hem ligt, moet de VWA nu zulke hoge boetes opleggen dat de eigenaren van de commerciële drankketen subiet besluiten hun keet op te doeken.
Maar ondertussen blijft verwarring bestaan over de aanpak van de commerciële drankketen. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken denkt dat de VWA de keten mag sluiten. Minister Klink van Volkgezondheid zegt dat de VWA alleen gerechtigd is boetes op te leggen. De ChristenUnie volgt de lijn-Klink, maar PvdA-Kamerlid Bouwmeester verklaarde donderdag na afloop van het debat dat zij vooralsnog vasthoudt aan de richting die minister Ter Horst voorspiegelde.
Normaal gesproken zijn dit zaken die tijdens een Kamerdebat worden uitgediscussieerd. Maar vanwege het naderende zomerreces heeft voorzitter Verbeet het regime rond debatten die een voortzetting zijn van hetgeen in een commissievergadering is besproken, aangescherpt. De Kamerleden mogen alleen moties indienen. De minister of staatssecretaris reageert daar kort op. Voor onderlinge discussies en debat met de regering is geen tijd.
Dus blijft de verwarring over de aanpak van commerciële drankketen bestaan. Wie wil, kan -zolang het nog mag- het glas heffen.