Buitenland

Meeste Nederlanders steunen grotere Unie

De meeste Nederlanders zijn voorstander van de uitbreiding van de Europese Unie, maar ze hikken wel aan tegen de kosten en de stroperige besluitvorming die dat met zich meebrengt.

AP/ANP
24 October 2002 08:56Gewijzigd op 13 November 2020 23:53

Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde resultaten van een peiling in opdracht van de Europese Commissie. Ruim tweederde (68 procent) van de ondervraagde Nederlanders is positief over een uitgebreide Unie. Het enthousiasme houdt echter niet over: 25 procent steunt de uitbreiding voluit, 43 procent is min of meer voorstander.

Een ruime meerderheid (68 procent) echter vindt de uitbreiding erg duur, en 83 procent denkt dat het nemen van besluiten een stuk moeilijker zal worden. Er is ook vrees voor de toename van misdaad en drugssmokkel, maar anderzijds belooft de uitbreiding een grotere afzetmarkt voor het bedrijfsleven. Maar nog meer Nederlanders, omstreeks driekwart, vindt wel dat de uitbreiding de kans op oorlog vermindert en ervoor zorgt dat Europa internationaal sterker komt te staan.

Ook het grootste deel van de inwoners van de EU-landen steunt de uitbreiding van de Unie in oostelijke richting. Bijna zeven op de tien Europeanen vinden het goed dat de EU op het punt staat tien landen in vooral Oost-Europa uit te nodigen zich bij het landenverbond aan te sluiten.

Redelijk wat inwoners van de vijftien EU-lidstaten weten dat Polen, Hongarije en Tsjechië de status van kandidaat-lidstaat hebben. Niet meer dan 7 procent weet echter dat ook Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Slovenië, Cyprus, Malta, Roemenië en Bulgarije met de EU over toetreding onderhandelen. Een kwart van de Europeanen denkt dat Zwitserland en Noorwegen op de nominatie staan EU-lid te worden, terwijl die twee landen dat lidmaatschap helemaal niet ambiëren.

Een minderheid van de 15.088 ondervraagden (39 procent) vindt het geen goed idee dat tien kandidaat-lidstaten tegelijk toetreden, zoals de Europese Commissie heeft voorgesteld; 35 procent van de ondervraagden vindt bovendien sommige kandidaat-lidstaten helemaal niet geschikt voor toetreding.

Volgens de Europese Commissie toont de uitkomst van de peiling aan hoe belangrijk het is dat de burgers worden voorgelicht over de uitbreidingsplannen. Voor komend jaar heeft de Commissie 14,5 miljoen euro uitgetrokken voor voorlichtingscampagnes. Het Europees Parlement wil dat verhogen tot 21 miljoen euro.

De uitkomsten van de ondervraging werden worden gepubliceerd. Donderdag komen de regeringsleiders van de EU in Brussel bijeen voor een topontmoeting.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer