Boze boeren blokkeren Brussel
Honderden boeren, taxi- en vrachtwagenchauffeurs hebben woensdag de toegangswegen tot Brussel geblokkeerd. Op deze wijze wilden ze, aan de vooravond van een EU-top, druk uitoefenen op politici om iets te doen aan de stijgende brandstofprijzen.
De demonstranten eisen dat EU-regeringen de hoge brandstofprijzen compenseren met subsidies. Wereldwijd zijn de olieprijzen de afgelopen zeven jaar verviervoudigd. De stijgingen worden doorberekend in allerlei producten, met het gevolg dat voedsel, energie en vervoer duurder zijn geworden.De demonstrerende vrachtwagenchauffeur Paul Delestiene zei door de prijsstijgingen in een lastig parket te zitten. „De prijs van diesel is ongeveer 40 procent gestegen. Dit heeft een enorm effect op salarissen en het is erg moeilijk om voertuigen te kopen of personeel in dienst te nemen. Het is erg, erg duur.”
Rond het EU-hoofdkwartier in Brussel richtten de autoriteiten barricades op; ongeveer 800 oproeragenten waren op afroep beschikbaar. EU-leiders zouden vandaag beginnen aan een tweedaagse top in de Belgische hoofdstad.
De Belgische premier Leterme zei dat de betogers het recht hebben hun belangen te verdedigen. Na een onderhoud met afgevaardigden zei hij dat hij zich voor de landbouwsector zal inspannen. Zo wil hij de boeren de mogelijkheid bieden gespreid belasting te betalen en de voedselproductie stimuleren.
Het is onwaarschijnlijk dat de nieuwe protesten op korte termijn iets uitrichten. De EU-leiders zijn niet bereid de belasting op de verkoop van brandstof te verlagen, omdat dit zou neerkomen op ongewenste bemoeienis met de marktwerking. De EU kan volgens een woordvoerder weinig doen, behalve sommige langetermijnontwikkelingen stimuleren, zoals het gebruik van alternatieve brandstof en het opvoeren van de voedselproductie.
José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, waarschuwde woensdag tegen kortetermijndenken door Europese regeringen. Alleen waar de nood het hoogst is mag worden bijgesprongen, maar verder moet men vooral de stijgende energieprijzen accepteren en alternatieven zoeken, in plaats van subsidies te geven om brandstof goedkoper te maken.
Een protest door Spaanse, Franse en Portugese vissers bij het EU-hoofdkwartier twee weken geleden liep uit op rellen. Winkelruiten werden ingeslagen en auto’s omvergeworpen. Spaanse vrachtwagenchauffeurs verstoorden eerder deze maand een week lang de bevoorrading van bedrijven en markten.