Kamer eist snel sluiten drankketen
De Tweede Kamer vindt dat commerciële drankketen op korte termijn hun deuren moeten sluiten.
Als de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) onvoldoende medewerking krijgt van gemeenten, moet de VWA handhavend optreden zonder medewerking van gemeenten. Dat staat in een motie die ChristenUnie-Kamerlid Voordewind heeft opgesteld en waarvoor hij steun krijgt van coalitiepartners CDA en PvdA. De motie komt donderdag in de Kamer aan de orde tijdens een kort plenair debat over alcohol.De rijksoverheid probeert al enige maanden te komen tot sluiting van commerciële drankketen met hulp van de Voedsel en Warenautoriteit. Die controleert op de aanwezigheid van horecavergunningen. Eigenaren van commerciële drankketen hebben die niet.
De VWA zoekt al enige tijd naar twintig gemeenten die als proef willen samenwerken bij het opsporen en sluiten van de illegale drankketen. Er is echter nauwelijks belangstelling vanuit de plaatselijke overheden. Zij vrezen onrust en wijzen ook op de sociale functie die drankketen hebben.
Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken had al aangekondigd dat ze na de zomer zou starten met het „aanpakken” van commerciële keten. ChristenUnie-Kamerlid Voordewind vindt dat signaal niet krachtig genoeg. Hij wil sluiting van de keten „en snel ook.”
Het CU-Kamerlid hoopt dat zijn motie een aantal gemeenten een beslissende duwtje in de rug geeft om toch mee te doen met de proef van de VWA. Voordewind vindt het onacceptabel dat gemeenten niet tot aanpak overgaan. Overmatig alcoholgebruik brengt grote schade toe aan de gezondheid van de jongeren.
Bij de sluiting gaat het de Tweede Kamer om drankketen waar vijftien of meer personen komen en waar zonder vergunning alcohol wordt verkocht. Tegen zogeheten huiskamerketen, die kleiner van opzet en minder commercieel zijn, gaat de overheid voorlopig niet handhavend optreden. De Kamer zou het wel op prijs stellen als eigenaren van deze keten afspraken maken met gemeenten over de mate van alcoholgebruik en over (brand)veiligheid. De gemeenten Staphorst en Zwartewaterland (Genemuiden, Hasselt en Zwartsluis) hebben met eigenaren van niet-commerciële drankketen hierover afspraken gemaakt.