Binnenland

Patiënt naar België voor orgaan

Zo’n vijftig Nederlandse patiënten zijn de afgelopen drie jaar uitgeweken naar België voor orgaandonatie. Dat meldde het tv-programma NOVA maandagavond.

Binnenlandredactie
17 June 2008 11:12Gewijzigd op 14 November 2020 05:58
OEGSTGEEST - De longen van het menselijk lichaam, verbeeld in het belevingscentrum Corpus in Oegstgeest. Foto ANP.
OEGSTGEEST - De longen van het menselijk lichaam, verbeeld in het belevingscentrum Corpus in Oegstgeest. Foto ANP.

Een deel van hen stond in Nederland op de wachtlijst, maar vreesde een lange wachttijd niet te zullen overleven. Andere patiënten haalden de wachtlijst niet vanwege de strenge criteria.Onduidelijk is waarom in België wel donororganen beschikbaar waren. Het systeem van donorregistratie speelt mogelijk een rol. In België is iedereen orgaandonor, tenzij hij of zij kenbaar maakt dit niet te willen. Doordat veel Nederlanders hun keus rond het willen afstaan van organen niet registreren, moeten nabestaanden hier veelal over beslissen. Deze weigeren vaak toestemming te geven, omdat de overledene zijn keuze niet heeft vastgelegd.

Minister Klink (CDA, Volksgezondheid) weersprak maandagavond in NOVA dat het aantal donororganen in Nederland automatisch stijgt als ook Nederland het Belgische systeem van actieve donorregistratie gaat toepassen. „Het beschikbaar komen van donororganen na verkeersongelukken én de aanpak van ziekenhuizen spelen ook een rol”, zei hij.

Ook het vorige week verschenen masterplan van de coördinatiegroep orgaandonatie laat zien dat een systeemwijziging geen garantie is voor meer donoren. De bedenkers van dit plan drongen bij Klink wel aan op actieve donorregistratie, maar volgens de minister is hun pleidooi onvoldoende onderbouwd.

Wel stemde het kabinet vrijdag in met het zogeheten activerende toestemmingssysteem. Alle burgers die nog niet staan geregistreerd wordt opnieuw gevraagd te overwegen om orgaandonor te worden. Nieuw is de antwoordoptie: „Ja, ik geef toestemming voor donatie, mits mijn nabestaanden instemmen.” Kiest iemand daarvoor, dan zullen nabestaanden vaker toestemming geven dan bij het ontbreken van registratie, verwacht het kabinet. De wijziging moet ingaan in 2011.

Andere maatregelen om het aantal donoren met een kwart te laten stijgen, zijn: meer voorlichting en een betere uitwisseling van goede praktijkvoorbeelden omtrent zorgvuldige communicatie met nabestaanden tussen ziekenhuizen.

Op de wachtlijst voor een donororgaan stonden vorig jaar in Nederland 1284 patiënten. Ziekenhuizen voerden 728 orgaantransplantaties uit met organen van 257 donoren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer