Economie

G-8 bezorgd over voedsel en olie

De naar recordhoogten gestegen prijzen van olie en voedsel zijn een serieuze bedreiging voor de wereldeconomie.

Redactie economie
16 June 2008 08:05Gewijzigd op 14 November 2020 05:58
OSAKA - De naar recordhoogten gestegen prijzen van olie en voedsel zijn een serieuze bedreiging voor de wereldeconomie. De ministers van Financiën van de landen van de G-8 stelden dat afgelopen zaterdag in een communiqué. Foto: EPA
OSAKA - De naar recordhoogten gestegen prijzen van olie en voedsel zijn een serieuze bedreiging voor de wereldeconomie. De ministers van Financiën van de landen van de G-8 stelden dat afgelopen zaterdag in een communiqué. Foto: EPA

De ministers van Financiën van de landen van de G-8 stelden dat afgelopen zaterdag in een communiqué.De verklaring van de acht invloedrijkste industrielanden -de Verenigde Staten, Japan, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Canada, Italië en Rusland- komt aan het slot van de tweedaagse top in het Japanse Osaka.

De dure olie en de hoge voedselprijzen wakkeren de inflatie aan en zorgen daarnaast voor een onzekere economische toekomst, aldus de ministers. De bewindslieden blijven optimistisch over de veerkracht op lange termijn van de economie, zowel in de rijke landen als in de opkomende markten.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en het Internationaal Energie Agentschap (IEA) moeten onderzoek doen naar de fors gestegen olieprijzen en de rol van speculanten, menen de landen van de G-8.

Volgens de Duitse staatssecretaris van Financiën, Thomas Mirow, is daar in Osaka intensief over gesproken. Ook het mogelijke speculeren werd besproken. „Het gebeurt. Iedereen heeft de indruk dat speculeren een rol speelt, maar niemand weet precies op welke schaal”, zei Mirow tegen journalisten.

„Om op te treden moet eerst duidelijk worden wat de exacte rol van speculaties is”, aldus Mirow. Het IMF en het IEA gaan nu bekijken of de prijsopdrijving toe te schrijven is aan speculaties op de energiemarkt. Mirow verwacht dat de organisaties in oktober klaar zijn met hun onderzoek.

De Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) stelde afgelopen vrijdag haar voorspelling voor de wereldwijde vraag naar olie naar beneden bij. Het oliekartel verwacht dat de vraag naar olie dit jaar elke dag met 1,1 miljoen vaten zal toenemen tot gemiddeld 86,8 miljoen vaten per dag. In mei lag de groeivoorspelling nog 100.000 vaten per dag hoger.

Secretaris-generaal Ban Ki Moon van de Verenigde Naties heeft gisteren tegen de Arabische krant The National gezegd dat Saudi-Arabië, een van ’s werelds grootste olie-exporteurs, in juli de olieproductie verhoogt tot 9,7 miljoen vaten per dag. Hij liet dit weten na zijn gesprek met minister Ali al-Naimi (Olie) van Saudi-Arabië. Momenteel pompt het land 9,45 miljoen vaten per dag rond.

Volgens Ban Ki Moon beschouwt Al-Naimi de olieprijs als „abnormaal hoog” en is het land bereid te doen wat het kan om de prijs weer omlaag te krijgen. „Hij erkent dat de huidige olieprijzen abnormaal hoog zijn door speculatieve factoren en het overheidsbeleid in sommige andere landen.”

Het gesprek tussen de twee ging over de hoge olieprijzen en de voedselcrisis. Ook klimaatveranderingen kwamen aan bod, zo legde de VN-topman uit.

Saudi-Arabië profiteert van de hoge prijzen, maar is bezorgd om de druk die het geeft op de economische groei, waardoor de vraag naar olie afneemt. Dat is het geval in de Verenigde Staten en andere industrielanden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer