Kabinet kort 800 miljoen op AWBZ
Het kabinet gaat 800 miljoen euro besparen op de langdurige onverzekerbare zorg, de AWBZ.
Vanaf 2009 is er daarom geen geld meer voor huiswerkbegeleiding van kinderen met een lichte handicap (autisme of ADHD) en voor zaken als een boodschappendienst voor ouderen, zieken en mensen met een handicap. Ook voor begeleiding van jongeren naar een sportclub en voor een escortservice voor mensen met een handicap komt vanuit de AWBZ geen geld meer beschikbaar.Het kabinet nam het besluit vrijdag op voorstel van staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid. De Sociaal-Economische Raad (SER) adviseerde het kabinet flink te snijden in de langdurige onverzekerbare zorg. Alleen dan kan de kwaliteit van de zorgverlening voor degenen die het echt nodig hebben, op peil blijven en kan de AWBZ in de toekomst betaalbaar blijven.
In de AWBZ gaat jaarlijks 20 miljard euro om. Iemand met een modaal inkomen van 30.000 euro betaalt op jaarbasis zo’n 4000 euro AWBZ-premie. Ondanks de bezuinigingen groeien de uitgaven tot 2011 met 2,5 miljard. De stijging komt voor een groot deel voor rekening van jongeren met een lichte handicap die steeds vaker een rugzakje met geld, een zogeheten persoonsgebonden budget, krijgen toegewezen. Daarmee kunnen zij of hun ouders de gewenste zorg zelf inkopen.
Bussemaker vindt dat de AWBZ te veel is uitgedijd. „In 1968 was die bedoeld voor mensen die langdurige zorg nodig hebben, zoals ouderen en gehandicapten. De AWBZ moet terug naar de kern”, zei de staatssecretaris gisteren in een toelichting. Ook vindt ze het van belang dat het draagvlak voor de AWBZ-premies blijft gehandhaafd.
De nieuwe aanpak betekent dat alleen nog hulp beschikbaar is voor mensen die zich zonder hulp in de samenleving niet zelf kunnen redden. AWBZ-hulp voor deelname aan de samenleving zit er niet meer in. Concreet beperkt de overheid begeleiding tot mensen die zonder hulp zichzelf verwaarlozen. Ook wordt hulp geboden aan mensen met beperkingen die zelfstandig wonen en door de begeleiding niet in een instelling hoeven worden opgenomen. Mogelijk dat gemeenten via de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) een deel van deze zorg overnemen.
Verder gaat zorg na opname in een ziekenhuis uit de AWBZ naar de zorgverzekering. De bedoeling is dat zorg die mensen thuis krijgen, beter aansluit op ziekenhuiszorg.
Al eerder maakte Bussemaker bekend dat er in de hele AWBZ eigen bijdragen van de cliënten komen, ook voor begeleiding. Voor verpleging en verzorging betalen gebruikers al zelf een bijdrage.