„Zwijnen mogelijke inkomstenbron Veluwe”
De wilde zwijnen op de Veluwe veroorzaken niet alleen overlast, schade en ongelukken. De dieren zijn ook een potentiële bron van inkomsten.
Dat stelt T. Bade, directeur van natuureconomisch kenniscentrum Triple E, in het jaarverslag van Staatsbosbeheer. Hij bepleit voor de Veluwe een ondernemersfonds naar Amerikaans voorbeeld.„In Yellowstone National Park (VS) zijn wolven uitgezet. Dat heeft ruim 50 miljoen dollar extra omzet gegenereerd in de toeristische sector, maar lokale boeren raakten wel dieren kwijt aan rovende roedels. De ondernemers in de streek hebben daarop zelf een fonds in het leven geroepen om veehouders schadeloos te stellen. Zo kan het hier ook.”
Bade vindt dat de jagers de discussie over de zwijnen domineren. In 2007 liepen er volgens schattingen 6000 zwijnen op de Veluwe, waar 800 als het ideale aantal wordt gezien. Uiteindelijk schoten jagers tussen juli 2007 en februari 2008 4900 zwijnen af. „Een belanghebbende groep bepaalt de discussie en stuurt aan op een oplossing die in hun straatje past. Breng je alle belangen goed in kaart, dan houd je weinig voorstanders over van de drukjacht. Het economisch belang van de wilde zwijnen is eenvoudigweg veel te groot”, vindt Bade.
Hij stelt: „Er zouden te veel zwijnen zijn. Maar draagkracht is een subjectief begrip. Het heeft vooral te maken met beleving. Als je tuin is omgewoeld of je hebt zo’n beest op de motorkap gehad, dan ben je het natuurlijk hartstikke beu. Maar in werkelijkheid is er op de Veluwe ruimte voor forse groei. Pas als er schaarste aanbreekt voor de dieren, is voor de natuur de grens bereikt.”
Ook Staatsbosbeheer denkt dat de Veluwe plaats heeft voor een groeiend aantal zwijnen. „Hier moet nog eens goed naar worden gekeken. Meer zwijnen vraagt hoe dan ook om zorgvuldig wildbeheer en om aanpassingen in en om de leefgebieden van de dieren. En het doet een beroep op de bereidheid en het incasseringsvermogen van streekbewoners en overheden om wilde dieren hun ruimte te gunnen.”
De discussie zou volgens Staatsbosbeheer minder over aantallen en meer over het nut van het wilde zwijn moeten gaan. Het dier is tuinman en afvalverwerker tegelijk. „Wilde zwijnen zijn alleseters. Ze eten vooral plantaardig voedsel zoals eikels, kastanjes en knollen, maar deinzen ook niet terug voor een maaltje aas, regenwormen en knaagdieren. Op zoek naar voedsel wroeten ze met hun gevoelige snuit in de bosbodem. Door dit gewroet komt de mineraalrijke ondergrond omhoog, waardoor bepaalde zaden kunnen ontkiemen.”