Binnenland

Te weinig controle op welzijn dieren

Er is te weinig controle op de naleving van regels over dierenwelzijn in de bio-industrie, schrijft de Algemene Rekenkamer in het rapport „Duurzaamheid intensieve veehouderij".

ANP
12 June 2008 15:17Gewijzigd op 14 November 2020 05:57
Er is te weinig controle op de naleving van regels over dierenwelzijn in de bio-industrie, schrijft de Algemene Rekenkamer in het rapport „Duurzaamheid intensieve veehouderij”. Foto ANP
Er is te weinig controle op de naleving van regels over dierenwelzijn in de bio-industrie, schrijft de Algemene Rekenkamer in het rapport „Duurzaamheid intensieve veehouderij”. Foto ANP

De Algemene Inspectiedienst (AID) streeft ernaar jaarlijks 5 procent van de bedrijven te controleren, maar het is onbekend of dat gebeurt. De minister van Landbouw stelt wel elk jaar het aantal uren vast dat de AID moet besteden aan controles, maar dat „geringe aantal is de afgelopen jaren verscheidene keren niet gehaald", aldus de Rekenkamer.De Rekenkamer is er bovendien niet gerust op dat Nederland gaat voldoen aan Europese milieu-eisen voor de uitstoot van ammoniak. Die „doelstelling ligt binnen bereik", maar de aangekondigde verruiming van de melkquota dreigt te leiden tot een toename. Bovendien komen er preciezere metingen van uitstoot, waardoor de cijfers over de uitstoot van ammoniak mogelijk flink hoger kunnen uitvallen.

Milieudefensie concludeert dat het tijd wordt om het ministerie van Landbouw op te heffen, omdat men er daar niet in slaagt dierenwelzijn en milieuprestaties van de intensieve veehouderij te verbeteren. „Gedane beloftes worden keer op keer niet nageleefd, doelstellingen niet gehaald".

Volgens de milieugroepering werd de veestapel de afgelopen jaren niet kleiner, maar juist groter, onder meer doordat de megastallen extra mogelijkheden bieden. „Maar groei van de veestapel vergroot de vervuiling met stoffen als ammoniak, fijn stof en mest. Aan dit wanbeleid moet een einde komen", aldus campagneleider Van Eck. Hij stelt voor de taken van het ministerie van Landbouw te verdelen onder de ministeries van Economische Zaken en VROM.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer