Kerk & religie

PKN legt ontwikkeling Numeri stil

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) moet stoppen met de verdere ontwikkeling van het landelijke ledenregistratiesysteem Numeri. Dat adviseert de dienstenorganisatie van de PKN in een vandaag verschenen rapport.

Kerkredactie
10 June 2008 11:55Gewijzigd op 14 November 2020 05:56

De dienstenorganisatie presenteerde dinsdagmorgen in Utrecht zes alternatieven om toch tot de invoering van een nieuw systeem voor landelijke ledenregistratie te komen. Het bestuur adviseert „herbouw” van een nieuw systeem voor landelijke ledenregistratie „met gebruik van de kennis, deskundigheid en ervaring van het Numeri-project.”De kleine synode, een college van ruim dertig afgevaardigden uit de generale synode, besloot in 2005 tot de invoering van een nieuw ledenregistratiesysteem. Er is gekozen voor een centraal systeem dat door de gebruikers via internet te raadplegen is. De kosten voor de ontwikkeling van het systeem zijn de achterliggende tijd steeds naar boven bijgesteld. Werd eerst uitgegaan van een bedrag van ongeveer 2 miljoen euro, inmiddels zijn de kosten opgelopen tot zo’n 5,2 miljoen euro. De dienstenorganisatie wil een bedrag van 3,2 miljoen „als verlies” aanmerken en het resterende bedrag van 2 miljoen euro gebruiken voor de herbouw van het ledenregistratiesysteem. „Herbouw verdient sterk de voorkeur boven doorgaan met Numeri”, aldus het bestuur.

De PKN adviseert gemeenten gebruik te maken van het lokale registratieprogramma Scipio. Gemeenten die gebruikmaken van het pakket Baruch kunnen per 1 januari gratis overstappen.

Eind vorig jaar besloot de projectleiding van Numeri al af te zien van het inrichten van een uitgebreide financiële administratie in het systeem. Het was eerst de bedoeling dat plaatselijke gemeenten niet alleen hun ledenadministratie via Numeri konden regelen, maar ook hun financiële boekhouding. Dat uitgangspunt werd losgelaten omdat de module te kostbaar en te complex zou worden. De kleine synode beslist op 27 juni over de toekomst van Numeri.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer