Economie

België verlaagt voor zesde keer benzineaccijns

De Belgische regering verlaagt de accijns op benzine met 0,64 cent per liter.

Redactie economie
10 June 2008 11:54Gewijzigd op 14 November 2020 05:56

Dat deelde minister van Financiën Didier Reynders maandag mee.Het gaat inmiddels om de zesde verlaging sinds begin dit jaar, aldus Reynders. Dankzij deze nieuwste verlaging betaalt een automobilist 1,56 euro minder voor een volle tank van 50 liter.

België heeft een zogeheten omgekeerd cliquetsysteem. Bij een stijgende olieprijs daalt de accijns, bij een dalende olieprijs gaat die iets omhoog.

De benzineprijsverlaging komt voor de Belgen op een belangrijk moment. De prijzen aan de pomp stijgen fors na de extreme olieprijsstijging van afgelopen vrijdagmiddag in New York. Olie bereikte toen een nieuw record van 139,1 dollar per vat van 159 liter. Het vorige record van 135,09 dollar werd op 22 mei behaald.

Volgens belangenorganisatie UnitedConsumers verhogen de Nederlandse pomphouders hun benzineprijzen dinsdag met 2,2 eurocent per liter. Benzine bereikt daarmee met 1,683 euro per liter de hoogste prijs ooit. Ook diesel stijgt fors in prijs: met 2,4 cent tot 1,451 euro per liter. Autogas is dinsdag niet duurder geworden.

In Europa nemen de protesten tegen de sterke stijging van de brandstofprijzen toe. Zo blokkeren Spaanse vrachtwagenchauffeurs sinds de nacht van zondag op maandag de grensovergang tussen Spanje en Frankrijk in de Catalaanse plaats La Junquera (Girona).

Al het vrachtverkeer uit Spanje naar Frankrijk mag er niet door, personenwagens mogen wel passeren. Van enkele vrachtwagens die de grens toch wilden passeren werden ruiten, banden en lichten vernield.

Maandag sloten ook Franse chauffeurs zich bij de actie aan, zij blokkeren het vrachtverkeer vanuit Frankrijk naar Spanje. Portugese truckchauffeurs blokkeerden maandagmiddag toegangswegen richting de Algarve.

De Nederlandse brancheorganisaties in het vrachtvervoer TLN en EVO hebben maandag gemeld dat ze het voorbeeld van hun Spaanse, Franse en Portugese collega’s niet zullen volgen.

TLN en EVO hebben begrip voor de blokkades maar tegelijkertijd dringen ze erop aan dat de acties snel worden beëindigd. Blokkades tegen de hoge brandstofprijzen vinden ze een te drastische actievorm. „De totale schade voor het wegvervoer als gevolg van blokkades kan namelijk al snel oplopen tot vele honderdduizenden euro’s per week voor alleen al het Nederlandse bedrijfsleven.”

TLN en EVO hebben de Europese Commissie gevraagd gebruik te maken van een resolutie die Brussel in staat stelt stappen te ondernemen tegen wegblokkades.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer