Binnenland

’Hoge justitieambtenaar omgekocht voor gratie’

De 65-jarige Rotterdammer J. van L. heeft in de jaren negentig gratie gekregen na betaling van enkele tienduizenden guldens aan een hoge ambtenaar van justitie. Die verklaring staat volgens advocaat Korvinus in het dossier in de strafzaak tegen zijn cliënt, de Arnhemse advocaat-generaal J.K. K. was als plaatsvervangend officier een oriënterend onderzoek naar het mogelijke misdrijf begonnen.

ANP
9 June 2008 15:21Gewijzigd op 14 November 2020 05:56

De vermeende corruptie kwam maandag aan het licht tijdens de regiezitting in de zaken tegen beide mannen die justitie in een ander verband beschuldigt van respectievelijk omkoping en fraude. Officier van justitie Robben liet blijken dat hij op de hoogte is van de verklaring over de betaling voor gratie. Het is onbekend of justitie de mogelijke misstappen van de vooralsnog onbekende justitieambtenaar onderzoekt.Advocaat Kool bevestigt dat haar cliënt J. van L. gratie heeft gekregen maar ontkent dat hij een hoge justitieambtenaar heeft betaald. Het geld dat hij neertelde was voor een particulier die het verzoekschrift voor gratie schreef. In Nederland worden jaarlijks circa 3300 gratieverzoeken ingediend, aldus een woordvoerder van het ministerie van Justitie, waarvan er circa achthonderd worden gehonoreerd.

J. van L. werd destijds veroordeeld tot een gevangenisstraf. Volgens Korvinus heeft zijn cliënt K. vastgesteld dat de celstraf nooit is uitgezeten. Bovendien staat vast dat de gratie tot stand kwam op basis van een rapport van een Rotterdamse arts, aldus Korvinus. Mogelijk ontving die arts ook smeergeld. Hard bewijs voor omkoping van de justitieambtenaar kon de plaatsvervangend officier van justitie niet vinden.

De Rotterdammer klopte jaren erna met het verhaal aan bij de advocaat-generaal. Later vertelde hij hem dat hij bovendien 200.000 gulden had verloren aan een oliedeal waarbij ook de hoge justitieambtenaar was betrokken. Van L. vroeg de advocaat-generaal of hij tegen een premie van 25 procent van de opbrengst kon proberen het zoekgeraakte geld te traceren.

Volgens justitie is K. op dat verzoek ingegaan en heeft hij kentekenbewijzen, strafbladen, bevolkingsadministratie, gratiestukken en telefoonnummers nagetrokken of laten onderzoeken. De verdachte advocaat-generaal stelt dat hij Van L. bijstond als juridisch adviseur.

Justitie verdenkt de advocaat-generaal van valsheid in geschrifte en oplichting van een verzekeringsmaatschappij door ten onrechte ruim 7000 euro te claimen voor een plasmatelevisie die met een bierflesje was kapotgeslagen. De inhoudelijke behandeling van de rechtszaak is bepaald op 10 november.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer