Clinton erkent nederlaag en steunt Obama
Tijdens een massaal afscheid van campagnemedewerkers en aanhangers in Washington heeft Hillary Clinton zaterdag haar nederlaag in de strijd om de Democratische presidentskandidatuur erkend. Zij beloofde haar volledige steun voor Barack Obama in de komende strijd tegen diens Republikeinse rivaal John McCain.
„Ik zal mijn uiterste best doen ervoor te zorgen dat senator Barack Obama onze volgende president wordt en ik hoop dat jullie mij hierin allemaal zullen volgen”, aldus Clinton. Of dat laatste lukt, is nog de vraag. Onderwijzeres Carol Schneider was bitter over Hillary’s nederlaag. „Het is voor mij onvoorstelbaar dat de Democratische Partij niet de voorkeur geeft aan de kandidaat met de meeste ervaring. Ook pers en media hebben haar de afgelopen maanden niet met voldoende respect behandeld”, aldus Schneider, die nog niet weet of zij Obama zal steunen.Obama’s topmedewerker David Axelrod was echter hoopvol. „Hillary Clinton heeft Obama haar volle steun toegezegd; ik denk dat dat voor veel van haar aanhangers een duidelijke aansporing is om zich nu ook achter Obama te scharen”, aldus Axelrod. Met haar openbare belofte van steun voor Obama maakte Clinton een eind aan vier dagen van onzekerheid. Nadat dinsdag duidelijk werd dat zij van Obama had verloren, weigerde zij haar nederlaag toe te geven. In een toespraak in New York zei ze dinsdagavond dat ze eerst „haar opties wilde overwegen.”
De vraag is of Hillary Clinton Barack Obama onder druk wilde zetten om haar te kiezen als vicepresidentskandidaat, zoals iets meer dan de helft van de Democraten zou willen. Sommige waarnemers suggereerden dat zij een gooi naar het presidentschap als onafhankelijke kandidaat overwoog. Een leger van partijprominenten spoorde Hillary aan om een eind te maken aan de onzekerheid. Niet alleen omdat die de partij ernstig zou kunnen schaden, maar ook omdat dit soort manoeuvres -al of niet correct geïnterpreteerd- haar eigen politieke prestige en resterende invloed binnen de Democratische Partij zou ondermijnen.
Clinton koos eieren voor haar geld en erkende zaterdag haar nederlaag. Zonder overigens haar campagne formeel te beëindigen; de campagne wordt slechts „onderbroken.” Technisch betekent dit dat zij geld kan blijven inzamelen, al was het maar om de meer dan 20 miljoen dollar aan campagneschulden te betalen. Verder blijven de afgevaardigden die zij in de voorverkiezingen heeft gewonnen aan haar gebonden. „Dat betekent dat zij met dit blok afgevaardigden druk kan uitoefenen tijdens de komende partijconventie komende zomer. Clintons rol is dus nog niet uitgespeeld”, aldus politiek analist William Galston van het Brookings Research Instituut in Washington.