Boer ziet minder terug van duurder stukje vlees
De boer krijgt steeds minder voor zijn slachtvee, terwijl consumenten in de winkel de vleesprijzen alleen maar zien stijgen.
Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekendmaakte.
De consument heeft in de eerste drie kwartalen van dit jaar gemiddeld ongeveer 17 procent meer betaald voor een stukje vlees dan in 1995. Varkensvlees is ruim 25 procent duurder geworden, rundvlees ongeveer 10 procent.
De veeprijzen zijn daarentegen fors gedaald. Zo ontving een boer die een koe verkoopt voor de slacht, medio dit jaar ongeveer 30 procent minder dan gemiddeld in 1995. Een varken bracht circa 10 procent minder op.
„Dat vlees duurder werd betaald, heeft de boer niet gemerkt. Of de winkeliers en slachthuizen dan de prijsverhogingen hebben opgestreken, weten we niet. Dat hebben we niet onderzocht”, licht een woordvoerder van het CBS toe.
De zegsman wijst erop dat de hele sector de afgelopen jaren wel met duidelijk hogere kosten te maken heeft gekregen door veeziekten als mond- en klauwzeer (mkz) en de gekkekoeienziekte BSE. „Aangescherpte kwaliteitscontroles en extra maatregelen rond transport en hygiëne drijven de prijzen op.”