Bier
Zijn favoriete geurtje is Euphoria Men, zijn favoriete vakantiestek de Bounty-eilanden bij Maleisië, zijn lievelingseten is een pittige Mihoen Singapore met veel kerrie, en hij kreeg zijn eerste kus in de eerste klas van de middelbare school. Over wie het gaat? Over minister-president Balkenende.
Balkenende wil een premier van alle Nederlanders zijn. En daarom gunde hij de lezeressen van Yes, een weekblad voor tienermeisjes en jonge vrouwen, vorige week een kijkje in zijn privéleven. De CDA’er is opvallend openhartig, bijvoorbeeld over zijn studententijd.Balkenende was zeker een studiebol en geen feestbeest, is de vraag. „Nou”, antwoordt de premier, „het bier heeft rijkelijk gevloeid. Soms kwam ik de sociëteit pas uit als andere mensen ’s ochtends naar de supermarkt gingen. Dat hoort erbij, als je bij een dispuut zit. Ik heb alles eruit gehaald wat erin zat.”
Het bier heeft rijkelijk gevloeid? Pardon? Gelukkig, net als je bedenkt dat de man misschien toch niet die ideale schoonzoon is, zoals je altijd had gedacht, herpakt hij zich en benadrukt hij dat hij ook een „serieuze student” was. „Ik heb zowel een studie geschiedenis als een studie rechten afgerond en nooit een tentamen over hoeven doen. En als ik zag dat een „collega” zijn tentamens miste omdat hij te veel in de kroeg hing, dan zei ik daar iets van.”
Fijn. Aan zo’n man kunnen we ’s lands bestuur met een gerust gemoed overlaten.
PJD
Kras
EU-debatten saai? Nee hoor. Niet als PvdD-fractievoorzitter Thieme meedoet. In het Kamerdebat over een initiatiefwetsvoorstel om opnieuw een referendum over een EU-verdrag te houden, schoot ze uit haar slof. Naar de kiezers die de EU-grondwet verwierpen, is volgens haar niet geluisterd. „De wijze waarop het kabinet omgaat met de mening van de kiezers past beter in een land als Zimbabwe, onder aanvoering van Mugabe, dan in een land dat zich erop laat voorstaan een parlementaire modeldemocratie te zijn.”
KdG
Staatssecretaris Timmermans reageerde als door een wesp gestoken. „Ik vind dit toch wel kras. Deze vergelijking gaat mij toch echt een paar stappen te ver.” Ook PvdA-Kamerlid Blom was geagiteerd. „Dit gaat alle perken te buiten. Te zot voor woorden.”
Thieme was trouwens niet de enige die voor ophef zorgde. CDA-Kamerlid Ormel wist zijn collega’s ook uit de bankjes te krijgen. Vooraf had hij een spreektijd van 30 seconden opgegeven. Hij was in 10 seconden klaar met zijn bijdrage. Provocerend, oordeelde GroenLinkser Vendrik. Respectloos ook tegenover de Kamerleden die zich zo veel moeite hadden getroost een initiatiefwetsvoorstel voor te bereiden. Ormel was niet onder de indruk. „De burger verlangt duidelijkheid. Die duidelijkheid bieden wij.”
Blom maakte radicaal een einde aan de minutenlange discussie die vervolgens ontstond: „Ik hoor liever korte, duidelijke bijdragen dan ellenlange verhalen waarvoor eigenlijk niemand iets koopt. Dat maak ik in deze Kamer helaas te vaak mee.”
Voetbalgekte
De voetbalgekte in ons land slaat langzaam maar zeker weer toe. Huizen, lantarenpalen, bomen en zelfs hele straten kleuren oranje. Advertenties op billboards en in kranten, die aandacht vragen voor dit sportevenement, trekken ongewild de aandacht. Ook in politiek Den Haag loopt de temperatuur op.
De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) stelt Tweede Kamerfracties in de gelegenheid om één wedstrijd van Oranje op het Europees Kampioenschap bij te wonen. Alleen SP en SGP wijzen de uitnodiging af. Uitersten raken elkaar soms, zou de verklaring kunnen zijn. Maar dat blijkt in dit geval niet te kloppen. De SP wil best naar een wedstrijd toe, maar vindt dat Kamerleden de kaartjes zelf moeten kopen. Ze verdienen toch voldoende.
Dat de SGP geen kaartjes wil, heeft een heel andere reden. Volgens de fractiewoordvoerder hebben de Kamerleden Van der Vlies en Van der Staaij geen behoefte aan dit soort „massaverdwazing.” De staatkundig gereformeerden stellen er „een eer” in niet aanwezig te zijn.”
Geschiktheid
De politieke spanning rond de embryobrief van staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid liep vorige week even heel hoog op. Vicepremier Rouvoet eiste terugtrekking van de brief, waarin de bewindsvrouw aankondigt dat ze embryoselectie wil toestaan voor erfelijke vormen van kanker. De CU-voorman is daar mordicus op tegen omdat bij selectie ook embryo’s worden vernietigd. De bewindsvrouw had haar brief zonder overleg in het kabinet naar de Kamer gestuurd. Bussemaker koos vrijdag eieren voor haar geld en trok de brief terug.
De ChristenUnie blij natuurlijk, maar hiermee is de strijd nog niet voorbij. Integendeel, die moet nog beginnen, want het kabinet gaat nu inhoudelijk over embryoselectie debatteren. Daarbij staat niet bij voorbaat vast dat de lijn-Rouvoet de lijn van het kabinet wordt. Vicepremier Bos noemde de brief van Bussemaker na afloop van het kabinetsberaad „goed.” Dat kan dus nog een pittig debat worden.
De gang van zaken doet de vraag rijzen waarom Bussemaker de brief zonder overleg naar de Kamer stuurde. Heeft ze echt zo weinig invoelingsvermogen of wilde ze de CU voor een voldongen feit plaatsen? Waarschijnlijk is het laatste het geval. De SP-fractie in de Tweede Kamer denkt het eerste. Fractievoorzitter Marijnissen vindt dat iemand die „zo weinig affiniteit” met het onderwerp heeft en „zo weinig politiek gevoel” laat blijken, wellicht niet de juiste persoon op de juiste plaats is.
Deze week zal blijken waar de schoen knelt. De oppositie wil een spoeddebat met de bewindsvrouw. Wordt dus vervolgd.
GV
Agenda
De hoofdschotel van deze week is het debat over het Verdrag van Lissabon, het alternatief voor de Europese grondwet die door de Nederlandse bevolking via een referendum is afgewezen. Dinsdag- en woensdagavond is voor dit debat gereserveerd. Zeer waarschijnlijk komt er ook nog een spoeddebat over embryoselectie. Daarover beslist de Kamer morgen.