„Goud van Reformatie blijft actueel”
De Bond van Hervormde Zondagsscholen op Gereformeerde Grondslag hield zaterdag zijn jaarvergadering. „We moeten het goud van de Reformatie opdelven en doorgeven aan onze kinderen”, aldus ds. J. Joppe.
De hersteld hervormde predikant uit Sint Maartensdijk brak een lans voor het gebruik van de gereformeerde belijdenisgeschriften op de zondagsschool. „De belijdenissen hebben een stoffig imago. Sommigen vinden alleen het Woord genoeg; ze vinden de formulieren moeilijk te begrijpen of zien ze als een harnas waardoor men niet meer onbevangen het Woord kan horen. Het is echter een geraamte waardoor Schriftinhoud vorm krijgt en het persoonlijk geloof gevormd wordt.”Zaterdag hield de Bond van Hervormde Zondagsscholen op Gereformeerde Grondslag zijn 79e jaarvergadering. De dag stond in het teken van toerusting. De bond heeft besloten om aan de drie formulieren meer aandacht te besteden. Ds. Joppe ging met de ruim 130 zondagsschoolleiders na hoe de belijdenisgeschriften een plaats kunnen krijgen in de lessen.
De belijdenissen zijn nog steeds actueel, aldus de predikant. Dwalingen met dezelfde basis, maar in allerlei varianten, steken telkens de kop op. Maar ook het geloof is van alle eeuwen.
„Geloofsleer is geen kille theorie”, vindt de predikant. De drie formulieren moeten worden onderwezen als een doorleefde werkelijkheid. „Maak de kinderen jaloers.”
Ds. Joppe gaf enkele praktische wenken. De zondagsschoolgroepen, die gelijklopen met die van de basisschool, kunnen uit de formulieren leren, al naar gelang hun leeftijd, „al hoeven ze niet direct alles te begrijpen. De jongsten kunnen het Onze Vader leren. Met de hoogste groepen kan een gedeelte uit de formulieren worden besproken.”
Ook bestuurslid C. M. Codée vindt aansluiting bij de doelgroep belangrijk. „Het is nodig om van de formulieren een vertaalslag te maken. Er komen in sommige gemeenten ook randkerkelijke kinderen op de zondagsschool. Aansluiting bij de groepssamenstelling en het kennisniveau is nodig.”
De voorzitter van de bond, ds. M. B. van den Akker, benadrukt het belang van goede communicatie tussen gezin en zondagsschool. „Het geloof werd Timotheüs door zijn moeder en grootmoeder met de paplepel ingegoten. Thuis begint de godsdienstige opvoeding. Het zondagsschoolwerk is een verlengstuk daarvan. Maar als de ouders het kind niet stimuleren, kunnen wij ook weinig doen.”
De emeritus predikant uit Nieuwerkerk aan den IJssel is blij dat de bond na de scheuring van 2004 een eenheid is gebleven. In het bestuur zitten hervormden uit de Protestantse Kerk in Nederland en hersteld hervormden. „Elke zondag bereiken we met ons werk zo’n 15.000 kinderen. We hebben allen hetzelfde doel: het verkondigen van Jezus Christus. Moeten we in deze verseculariseerde tijd benadrukken wat ons scheidt? Laten we elkaar steunen en vasthouden.”
De Bond heeft ook contacten met de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Gemeenten. Informatiemateriaal wordt door de organisaties onderling gebruikt. Soms is er ook overeenstemming in de roosters.