Buitenland

Democraten VS zoeken compromis

„Volgende week moet het afgelopen zijn”, aldus gisteren Harry Reid, Democratisch fractieleider in de Amerikaanse Senaat. Hij heeft met voorzitster Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden afgesproken alle ’superafgevaardigden’ die zich nog niet uitgesproken hebben voor Barack Obama of Hillary Clinton te vragen om dat volgende week te doen na de laatste voorverkiezingen in Puerto Rico morgen, Montana en Zuid Dakota dinsdag.

Van onze correspondent
30 May 2008 23:15Gewijzigd op 14 November 2020 05:54

De twee leiders hopen zo te voorkomen dat de race om de Democratische partijkandidatuur en de daarmee gepaard gaande propagandistische worsteling die via pers en media wordt uitgevochten niet voortduurt tot de partijconventie eind augustus. Dat zou volgens hen de Republikeinse presidentskandidaat John McCain alleen maar in de kaart spelen. Maar voor het zover is, moet de zogeheten Regelcommissie (Rules and Bylaws Committee) van de Democratische Partij vandaag in Washington beslissen wat er gebeurt met Florida en Michigan.Beide staten planden hun voorverkiezing namelijk eerder dan toegestaan. Het Democratische partijbestuur besloot daarop dat beide staten niet vertegenwoordigd zouden zijn op de partijconventie. De Republikeinen namen een iets wijzer besluit. Zij halveerden de vertegenwoordiging van beide staten op hun partijconventie, maar sloten de staten niet geheel uit. Omdat beide staten werden uitgesloten, besloten de Democratische kandidaten daar geen campagne te voeren en in Michigan stond zelfs alleen Hillary Clinton op het Democratische stembiljet.

Hillary Clinton ’won’ beide staten en wil die overwinningen nu bij haar totaal opgeteld hebben. Ze claimt dat ze met beide staten meer stemmen heeft verzameld dan Obama en dat zij dus een sterkere kandidaat is om in november McCain te verslaan. Om die optelsom rond te krijgen, past ze wel een rekentruc toe, waarbij Obama in de staten die hij via ’caucussen’ won in feite daar verloren zou hebben. Met deze argumentatie wil Clinton haar overwinning aantonen en daarmee een beroep doen op de superafgevaardigden (partijbonzen met stemrecht op de conventie) om haar tot overwinnaar en dus Democratisch partijkandidaat uit te roepen.

„Je kunt Obama die op alle fronten heeft gewonnen, niet tot verliezer verklaren”, meent Andrew Kohut van het Pew Research Institute in Washington (DC). „Dat zou een opstand in de partij teweegbrengen die de Democraten in november de overwinning kan kosten. Aan de andere kant heb ik er begrip voor dat de kiezers van Florida en Michigan op de partijconventie vertegenwoordigd zijn, anders keren die zich in november mogelijk van de Democratische Partij af. Het is dus aan de Regelcommissie om een wijze oplossing te vinden.”

Kunnen de drie eerdervermelde voorverkiezingen nog enige verandering brengen in Obamas huidige voorsprong in het aantal gewonnen staten, gewone afgevaardigden en superafgevaardigden? „Nee, mathematisch kan Clinton Obama niet meer inhalen, zelfs niet als zij de resterende drie voorverkiezingen wint, maar dat gebeurt niet volgens onze laatste opiniepeilingen. Maar als ze niet akkoord gaat met de beslissing van de Regelcommissie, kan zij haar argumenten wel voorleggen aan de partijconventie. Dan gaat deze strijd de hele zomer door en dat wordt electoraal dan mogelijk zeer schadelijk voor de Democratische kansen in het najaar”, aldus Kohut.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer